Helyi közélet

2015.08.25. 07:24

Hajlék nélkül a felsőoktatásban?

Nyíregyháza - A felsőoktatási intézménybe jutás után a lakhatásért folyik a küzdelem. Van-e valós alternatívája Nyíregyházán a kollégiumnak?

Nyíregyháza - A felsőoktatási intézménybe jutás után a lakhatásért folyik a küzdelem. Van-e valós alternatívája Nyíregyházán a kollégiumnak?

Szeptembertől több ezer tanulmányait megkezdő egyetemista, illetve főiskolás foglalná el új lakóhelyét, csakhogy sokak számára még mindig nyitott kérdés, hová költözhetnének és mennyiért. A felsőoktatási ponthatárhúzás után valóságos rohamot intéztek a családok a legnépszerűbb iskolavárosokban, hogy kiadó albérletekhez jussanak, vagy jobb anyagi helyzetüknek köszönhetően megfelelő lakást vásároljanak gyermekeiknek.

Lehetőleg minél közelebb a választott, és a sikeres felvételivel „meghódított” felsőoktatási intézményhez. A lakhatás előkészítését sok esetben az is kellően megnehezítette, hogy csak augusztus derekára dőlt el, kik kaphatnak kollégiumi elhelyezést az igénylők közül. Akik ugyanis valamilyen oknál fogva végképp kiszorultak az oktatási rendszer nyújtotta elhelyezési lehetőségekből, gyakorlatilag két hét alatt kellett kiadó lakást találniuk, ami ma, Magyarország egyes nagyvárosaiban csaknem a lehetetlennel egyenértékű kihívást jelent.

Ma Magyarországon egyre nehezebb egyetemistaként vagy főiskolásként kollégiumi férőhelyhez, kiadó garzonhoz, kisebb alapterületű lakáshoz jutni, s azoknak a családoknak sincs könnyű dolguk, akik vásárlási szándékkal néznek körül a piacon.

Nem jó egyedül

Hollik Lea a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban érettségizett, s bár pszichológus szeretett volna lenni, a Budapesti Gazdasági Főiskola nemzetközi tanulmányok szakára nyert felvételt. – Valójában szerencsés helyzetben vagyok, mert a szüleimnek van lakása a fővárosban, s oda nyugodtan költözhetek. Az ingatlan teljesen üres, csak az a gond, hogy az édesapám – Munkácsy-díjas festőművész – testvérének itt őrizzük a képeit, s így nem megoldható, hogy albérlőket vegyek magam mellé.

– Nem szívesen vagyok egyedül, ezért úgy döntöttünk, hogy idővel közös albérletbe költözöm valakivel. Persze ez sem könnyű, mert hihetetlenül „elszálltak” az árak a fővárosban. Az indulásnál három hónap kauciót kérnek, s egy kényelmesebb lakást 100–120 ezerért adnak ki egy hónapra, plusz a rezsi. Meg is néztünk egyet, de onnan másfél órát kellett volna utaznom a suliig, s a volt osztálytársnőm, akivel társulhattam volna, időközben visszalépett. Mivel a baráti körömben se akadt eddig olyan, akivel szövetkezhetnék, marad az eredeti terv: beköltözök a festmények mellé, s talán menet közben lakótársat is találok, akivel érdemes majd közös albérletet fenntartani – mondta el a nyíregyházi lány.

Huczman Melinda, a Duna House ingatlanközvetítő cégcsoport nyíregyházi irodájának a vezetője pár perccel azelőtt tette le a telefonját, amikor megkerestük, s éppen albérlet miatt hívták. – Naponta keresnek ilyen ügyben, de ebben az évben sajnos egyáltalán nem tudtunk segíteni. Nyíregyházán egyszerűen nincs kiadó ingatlan. Hiába vásároltak többen is lakást az elmúlt időszakban befektetési céllal, azokat gyorsan elkapkodták a hajlékot keresők. Ennek köszönhetően az árak is drasztikusan megemelkedtek, s a korábbi 40 ezer helyett 50–55 ezerért kínálják a kétszobás átlagbérleményeket.

– Kiadó szobákkal szintén nem találkozunk, a hallgatóknak jobban megéri, ha a kollégiumokban kérnek elhelyezést, főleg ilyen költségek mellett. Ha többen vásárolnának ingatlant befektetési céllal, jobb lenne a helyzet. Év elején, a brókerbotrány időszakában tapasztaltuk is némi elmozdulást, a jegybanki alapkamat is mérséklődött, s aki tehette, a pénzét lakásba fektette. De ez sem bizonyult elegendőnek.

Megszervezik maguknak

– A mi szerződéseink egyébként egyértelműen leszabályozzák a jogi kérdéseket, s nagyobb biztonságot adnak főbérlőnek és albérlőnek egyaránt. S mivel köztes szűrő vagyunk a folyamatban, alternatívákat is tudunk kínálni. Persze, ma már a tulajdonosok maguk szervezik a csoportos bemutatást, s a legszimpatikusabbaknak adják ki a lakást. A hozzánk fordulókat mégis arra bátorítjuk, hogy folyamatosan érdeklődjenek, esetleg szünet nélkül figyeljék a magánhirdetéseket – mondta el Huczman Melinda.

Szabad férőhelyek a kollégiumban

A Nyíregyházi Főiskolára felvett hallgatók a Campus Kollégium és a Sandra Ifjúsági Szálló férőhelyei, azon belül alacsony komfortfokozatú és apartmanos szobák közül választhatnak. A díjak összegét – amely intézménytől függően 12 500-tól akár 25 415 Ft/hóig is terjedhet – a képzés típusa (állami ösztöndíjas/részösztöndíjas vagy önköltséges) és a komfortfokozat is megszabja.

– Az évek óta tapasztalható csökkenő hallgatói létszám miatt nem tudunk minden férőhelyet betölteni, így a szabad kapacitást értékesítjük. Lehetőséget kínálunk a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának hallgatói, levelezős hallgatók, az Erasmus-képzésben részt vevők, külsősök, illetve egyéb szállóvendégek részére is. A kollégiumi jelentkezések összesítése jelenleg is tart, s a Neptun rendszerben kollégiumi pótfelvételt is hirdettünk valamennyi évfolyamnak – tájékoztatta lapunkat Baloghné Asztalos Katalin, a kollégium szakmai koordinátora.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában