Helyi közélet

2015.08.03. 07:27

Horkol? Veszélyben a jogsija!

Nyíregyháza - Elvehetik a jogsiját, ha rosszul alszik a sofőr: az alvási problémákkal küzdő sofőröket pluszvizsgálatokra kötelezhetik a jövőben.

Nyíregyháza - Elvehetik a jogsiját, ha rosszul alszik a sofőr: az alvási problémákkal küzdő sofőröket pluszvizsgálatokra kötelezhetik a jövőben.

– Én is csak a világhálón láttam erről valamiféle híradást, de törvényi szinten még nem találkoztam az alvászavarra vonatkozó új szabályozással – jegyezte meg Nagy Zsolt, a nyíregyházi Rutin Autósiskola vezetője.

– Nálunk nem lehet a kialvatlanságból gond, mert a központi ellenőrzés során vagy a szigorított vizsgákon azonnal kiszúrnák az ebből eredő figyelmetlenséget. Ezen a területen a szakfelügyeleti rendszer komoly szűrőt jelent. A feladatra beosztott vizsgaoktatók megtekintenek egy órát, majd értékelik a munkánkat.

Nem fogják bevallani

Az autósiskola tanulóival kitöltetnek egy elégedettségi kérdőívet, melyből kiderül, hogy megfelelőnek találták-e az oktatás színvonalát, hatékonyságát, ezzel is mérve az eredményességet.

– Annyiféle csatornán jutnak vissza tehát hozzánk az információk, hogy alvási ­rendellenességből adódó probléma a gépkocsivezetőinknél nem fordulhat elő. Egyébként meggyőződésem: ha önkéntes alapon kell majd az orvosnak jelezni az alvásproblémákat, aki találva érzi magát, ráadásul a munkájához is szüksége van a jogosítványra, biztosan nem fogja bevallani, hogy horkol – tette hozzá Nagy Zsolt.

Dr. Soós Zoltán üzemorvos leszögezte: hivatalos tájékoztatást még ők sem kaptak, de a jogszabályváltozással kapcsolatosan az orvosi portálokról tájékozódott, a weben ugyanis már tavasszal téma volt a szigorítás. Elmondta azt is, hogy az alkalmasság elbírálása az alvási apnoe szindróma esetén ugyanúgy a vizsgáló orvos felelőssége, mint más betegségeknél, ugyanakkor a kérelmező törvényi kötelessége, hogy bejelentse betegségeit.

– A praxisomban 3-4 alvási apnoéval (alvási légzéskimaradás) kezelt beteg van, de sokkal magasabb a fel nem ismert esetek száma – mutatott rá az üzemorvos.

– A szakirodalom alapján minden ötödik férfi és minden tizedik nő szenved kisebb-nagyobb fokú alvási apnoétól, mely napközben fáradtságként, kialvatlanságként, koncentrációs zavarként, ingerlékenységként jelenik meg. A vizsgálat során az ismert leletek megtekintése, s a panaszok kikérdezése mellett fizikális felmérés alapján kell döntést hoznunk, a páciensnek pedig az aláírásával kell megerősítenie, hogy nincs eltitkolt betegsége.

Gyanú esetén szűrővizsgálat

– Akiknél felmerül a mérsékelt vagy súlyos obstruktív alvási apnoé szindróma gyanúja, a vezetői engedély kiadását, illetve megújítását megelőzően alvászavarszűrő vizsgálatra kell beutalni. Számukra javasolni kell, hogy a szakorvosi vizsgálat lefolytatásáig tartózkodjanak a gépjárművezetéstől.

– A szigorítás tehát nem azt jelenti, hogy a diagnosztizált betegek nem kaphatnak vezetői engedélyt, hanem azt, hogy gyakrabban kell felülvizsgálatra menniük. Az őrvezetőknek háromévente, hivatásos jogosítvány esetén pedig évente kell alvásdiagnosztikai központban végzett orvosi felülvizsgálaton megjelenniük mindkét súlyossági fok érintettjeinek.

Három sör, és alszanak, mint a bunda

– Két kolléga egy hónapig „négykézben” járt, vagyis két sofőr volt egy kamionban. Az idősebb úgy horkolt, hogy a másik sem tudott tőle aludni, így külön autóra ültettem őket – mesélte Krajnyák Péter, egy fuvarozással foglalkozó cég szervezője. Kifejtette: minden kamionsofőrnek pályaalkalmassági vizsgát kell letennie Budapesten.

– Ott tesztelik a térlátást, a reflexet és a memóriát, és pszichológus is látja a vezetőt. Amikor nálunk munkába áll valaki, csak azt nézzük, megvan-e a megfelelő kategóriájú jogosítványa, a gépjármű-vezetői képesítési igazolványa és a pályaalkalmassági vizsgája, s kezdődhet a próbaidő. Nálunk az „alvászavart” egyszerűen oldják meg a pilóták: levezetik a kilenc órát – közben ponyváznak, kötik az árut –, este megállnak, megisznak három sört, és úgy alszanak, mint a bunda – mondta viccesen Krajnyák Péter.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában