Helyi közélet

2015.08.10. 07:14

Így kölcsönözzön közmunkást!

Nyíregyháza - A polgármesterek eddig nem tehették meg, hogy közmunkást cégnek „kölcsönadjanak”.

Nyíregyháza - A polgármesterek eddig nem tehették meg, hogy közmunkást cégnek „kölcsönadjanak”.

A folyamat röviden: a vállalkozó jelzi a helyi önkormányzatnál, hogy emberre van szüksége a dohányszedéshez vagy az almaszürethez.

Ezt követően a polgármester kiválasztja a megfelelő közmunkásokat, a listát leadja a járási hivatalnak, ahonnan szólnak a közmunkás foglalkoztatójának, hogy mentse fel a „munkavégzési és rendelkezésre állási” kötelezettsége alól, a közmunkásnak pedig át kell mennie az idénymunkára. Ha nem teszi, három hónapra ki kell zárni a közalkalmazottat a közmunkából és a segélyezésből is.

A fákat metszik

Több olyan vállalkozót is megkerestünk, akik már éltek is a fenti lehetőséggel.

– Én a hodászi önkormányzattól „bérelek” embereket a meggyszezon utáni metszési munkákhoz. Valahol olvastam erről a lehetőségről, és jó kezdeményezésnek találtam – mesélte Kaplanyi József nyírtéti gazda.

– Meggyszüretkor a székelyi önkormányzat utalt ki nekem közfoglalkoztatottakat, most Hodászról jönnek hozzám dolgozni. Hétfőn állnak majd hivatalosan munkába, mind az öt férfival rendes munkaszerződést kötöttem, amit a hodászi önkormányzatnál leadtam. A NAV-nak is le kell jelentenem őket: mikortól meddig lesznek nálam, napi hány órát dolgoznak, valamint az is érdekli a hatóságot, hogy mennyit fizetek nekik.

Kaplanyi József szerint jó az új rendszer, mert a tavalyi meggyszezonban nagyon nehezen tudta összeszedni az embereket, ám most ezzel nem volt gondja.

– Teljesen hivatalos minden, legálisan keretek között szereztem dolgozókat, szerintem ez a megoldás megfelelő lehet mindenkinek – mondta lapunknak a nyírtéti vállalkozó, aki hozzátette: a közmunkás is jobban jár, mert tőle több pénzt kap kézhez, mintha maradt volna az önkormányzatnál a közfoglalkoztatásban.

Hol a munka becsülete?

Bíró Csaba, a jánkmajtisi Szatmár Bio Kft. ügyvezetője már nem ennyire elégedett, bár az ő problémája mélyebben gyökerezik.

– Mi is igénybe vettük az új rendszer kínálta lehetőségeket, de nagyot csalódtunk. Nem is a rendszerben, inkább az emberekben. Az elmúlt húsz évben azt tapasztalom, hogy egyre kevesebbeknek jelent valamit az a kifejezés, hogy becsületes munka. Hogy konkrétan mire gondolok? Volt olyan kiközvetített közmunkásunk, aki három nap után egy szó nélkül otthagyott bennünket, valaki még az első napjára sem jött el, de olyan közfoglalkoztatottal is találkoztunk, aki nap közben fogta magát, és hazament – osztotta meg kellemetlen élményeit Bíró Csaba. Az ügyvezető azok után, hogy a kiközvetített emberek cserben hagyták, a határon túl keresett, és talált megoldást.

– A református egyház közreműködésével 28 kárpátaljai férfi dolgozott nálunk a meggyszüret idején is, velük maximálisan elégedettek voltunk. Bár többe kerül őket foglalkoztatni, mint mondjuk a kikölcsönzött közmunkásokat, de megéri, mert a magyar emberhez képest 150 százalékkal jobban teljesítenek – mondta el a Kelet-Magyarországnak a jánkmajtisi cégvezető.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában