Helyi közélet

2015.08.21. 11:31

Két beruházást avattak Bökönyben az állami ünnepen

Bököny - Emlékezetes marad az idei augusztus 20-i ünnepnap Bököny lakói számára, ugyanis két jelentős beruházással gazdagodott a település.

Bököny - Emlékezetes marad az idei augusztus 20-i ünnepnap Bököny lakói számára, ugyanis két jelentős beruházással gazdagodott a település. Az önkormányzat az államalapítás ünnepének alkalmából avatta fel a község szennyvíztisztító-telepét és a felújított konyhát. Az avatások sora a bökönyi határban kezdődött a szennyvíztisztítónál. A meghívott vendégeknek bizony jó sokat kellett autózniuk, mire a helyszínre értek, de később megkapták erre a magyarázatot. A tervezők gondoltak arra, hogy egyszer majd Geszteréd és Érpatak is erre a telepre csatlakozik, ezért volt fontos a létesítményt olyan helyen megépíteni, ahol mind a három településtől egyforma távolságra van.

A vendégeket Piskolczi Géza polgármester köszöntötte. Mint kiemelte, jeles nap virradt Bökönyre, hiszen befejeződött egy olyan beruházás, ami könnyebbé teszi a falu lakóinak életét. Utalt arra, hogy több helyszín is szóba került a telep számára, de hol a magas feszültség szólt közbe, hol a Natura 2000, végül a szakemberek megtalálták az ideális helyszínt, s megvalósulhatott az Újfehértó-Bököny Víziközmű Fejlesztési Projekt keretében a beruházás.

Ünnepi beszédet dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő mondott, aki hangsúlyozta az államalapítás fontosságát, jelentőségét.

– 1040 esztendeje, 975-ben született Vajk, aki István királyként magasra tette a mércét, s utat mutatott utódainak. Tettei révén a magyarság megőrizte kultúráját és nyelvét, a nyugati civilizáció részévé váltunk – elevenítette fel a múltat a Fidesz-KDNP politikusa, majd felidézte a szennyvíztisztító-telep történetét is. – Bököny eddigi legnagyobb beruházása annak is köszönhető, hogy összefogott a térség és a község. A tisztítótelep és a hálózat megépülse azt jelenti a helybelieknek, hogy egészséges környezetben, jobb feltételek között élhetnek. A beruházás remélhetőleg a gazdasági életben is szerepet játszik, hiszen a vállalkozások, a cégek szívesebben telepednek le ott, ahol már teljes az infrastruktúra. S végül azt se felejtsük el, hogy száz százalékosan uniós és belügyminisztériumi támogatással készült el a telep és a csatornahálózat, vagyis az itteni embereknek nem került egy fillérjébe sem – tette hozzá dr. Simon Miklós.

Az ünnepélyes szalagátvágás előtt a kivitelező Keviép Kft. nevében ifj. Miklóssy Ferenc projektvezető elmondta, hogy egy műtárgyas kombinált telepről van szó, ami naponta 300 köbméter szennyvizet képes megtisztítani. A jelenlegi kapacitás jóval alatta van ennek a határértéknek, de éppen azért kell a lakosságot ösztönözni a rákötésre, hogy minél gazdaságosabb legyen a telep üzemeltetése. A nemzeti színű szalag átvágása után a vendégek közelebről is megismerkedhettek a telep épületével és berendezéseivel.

Egy kis idő múlva már bent a településen, az önkormányzati konyhánál gyülekeztek a település lakói és a meghívott vendégek, hogy részesei legyenek a megújult konyha és étterem felavatásának. Először Kiss Zsolt római katolikus plébános szentelte meg az új kenyeret és az épületet, majd a község vezetője összegezte a munkálatokat. A felújítás során a hazai és az uniós forrásoknak köszönhetően az épület új ablakokat és ajtókat kapott, megújultak a közüzemi szolgáltatások vezetékei, csövei, új berendezések segítik a konyha dolgozóinak munkáját, s új asztalok és székek várják az új tanévben az itt étkezőket. Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő köszöntőjében utalt arra, kötelességünk Szent István országát védeni és építeni. A falu első számú embere és a politikus mind a két avatáskor megköszönte a korábbi önkormányzat áldozatos munkáját, hiszen a beruházások előkészítését az előző képviselő-testület kezdte el Gyalogné Lovas Irén vezetésével.

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában