Helyi közélet

2015.08.29. 15:39

Kísért tánccsoportot, játszott színházban

Nyíregyháza - „Az autószerelők zenésznek néztek, a zenészek között pedig sokáig én voltam az autószerelő.” A Kelet arcképcsarnoka: Szakács Jenő egykori zenész, hangszerjavító napjainkban.

Nyíregyháza - „Az autószerelők zenésznek néztek, a zenészek között pedig sokáig én voltam az autószerelő.” A Kelet arcképcsarnoka: Szakács Jenő egykori zenész, hangszerjavító napjainkban.

A város-, sőt, megyeszerte ismert tánctanár édesapja, Szakács Balázs valahányszor elvitte elsőszülött fiát, Jenőkét a tánctanfolyamok záróbáljára, a kissrác mindig a zenekart figyelte, annyira tetszett neki a csárdás üteme, a keringő andalító muzsikája.

– Akkor még nem volt magnó, lemezjátszó a mulatságokban, az élő zene járta hegedűvel, zongorával, szaxofonnal. Én csodálattal bámultam azokat a szép hangszereket, és irigyeltem a zenészeket. Ők hárman-négyen egy tömeget tudtak pillanatok alatt jókedvre deríteni – meséli Szakács Jenő, aki 61 évvel ezelőtt alvégesi gyerekként született a Kisteleki utcán, a 4-es számú iskolába, majd Debrecenbe, a zeneművészeti szakközépiskolába járt, ott érettségizett klarinét szakon. Szép jövő állt előtte, de a szülei betegek lettek, neki dolgoznia kellett, a húgáról gondoskodni. Az akkori Volánhoz került: autószerelő ipari tanuló lett, miközben már gyakran zenélt „beugróként” a város együtteseiben.

– Így esett meg, hogy az autószerelő barátaim zenésznek néztek, a zenésztársaimnak pedig én voltam az autószerelő. Mit mondjak, nem unatkoztam akkor sem – mondja nevetve.

Jó másfél év után a zene mellett döntött. Az akkoriban virágzó néptáncegyüttesek – a Kállai Kettős, a későbbi Szabolcs Táncegyüttes elődje – zenekaraiban volt afféle kisegítő zenész, de mindinkább meghatározó személy a fúvós hangszerek világában. Látványosan megváltozott az élete, amikor Kazár Pállal, városi színház zenekari vezetőjével barátok lettek. Ő vitte be a színházi zenekarba, tíz éven át együtt „lagziztak” szinte az egész megyében szombatonként. Többször játszott együtt Marsó Jánossal, a Korona tehetséges zongoristájával is.

Hangolt Kocsis Zoltánnak is

Eközben megtapasztalta a hangszerjavítás örömét, ahol sokat tudott hasznosítani a szakmunkásképzőben szerzett tudásából.

– Még a Kazár Palival töltött időszakban, a munka mellett Ibrányban képesítés nélkül taníthattunk az ottani művészeti iskolában. Sőt, új tanszékeket is szerveztünk: Kazár barátom a zongora-, én pedig a fúvósképzésben szorgoskodtam. Aztán lehetőség nyílt a Nyíregyházi Főiskolán levelező képzésen részt vennem, ahol – többek között Dancs Lajos és Tarczali Zoltán vezetett be bennünket a zenetudomány, a szolfézs rejtelmeibe. A tanári diplomát 1981-ben kaptam meg, de a sokrétű munkám változatlan maradt.

Sőt! Már 1980-ban kért és kapott mellékfoglalkozási iparengedélyt hangszerjavításra, mert felismerte, hogy ebben jó lehetőség van. Hangolt zongorát többek között Hauser Adriennek és Kocsis Zoltánnak is.

– Külföldi vendégszerepléseinkről – ami gyakori volt akkor, amikor mások háromévenként kaptak útlevelet nyugatra – én olyan speciális szerszámokat hoztam, amivel a fa és a fém hangszereket lehet precízen javítani. Majd 1990-től, amikor egyre bővült a hangszerjavítás iránti kereslet, a mellékállást főállásra engedélyeztettem, most két műhelyben teljesítem a megbízásokat, hogy lekopogjam, sikeresen. Utoljára a Big-Ben zenekarban játszottam örökzöld dallamokat.

Életét még teljesebbé tette, teszi tanítónő felesége, Tomasoszki Katalin, akinek 1981-ben fogadott hűséget és két gyermeke, a mérnök fia és a banktisztviselő lánya. Reméli, egyszer az unoka is megérkezik a családba.

- Angyal Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában