Helyi közélet

2015.08.28. 19:10

Lezárult a Szabolcs megyét és a Partiumot érintő templomfejlesztési program

Nyíregyháza, 2015. augusztus 28., péntek (MTI) - Lezárult az a magyar-román közös program, amelynek révén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és partiumi templomok műemléki helyreállítása és látogatóbarát fejlesztése történt meg.

Nyíregyháza, 2015. augusztus 28., péntek (MTI) - Lezárult az a magyar-román közös program, amelynek révén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és partiumi templomok műemléki helyreállítása és látogatóbarát fejlesztése történt meg.

A Tiszántúli Református Egyházkerület, a Királyhágómelléki Egyházkerület és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség partnerségében, a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 támogatásával megvalósult projekt hat évvel ezelőtt és három ütemben valósult meg - közölte Kondra Laura, az ügynökség igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján.

Az első ütemben a történeti Szatmár területéről húsz magyarországi és tizenhárom romániai templomot fűztek fel egy közös turisztikai útvonalra, a tizenhét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és tizenöt kárpátaljai templomot tömörítő második ütem pedig elsősorban kutatási és marketingcélokat szolgált.

A harmadik, több mint 1,4 millió euró értékű ütemben tizenegy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és hét partiumi templom műemléki helyreállítása és látogatóbarát fejlesztése valósult meg. Emellett információs terminálokat, vetítő rendszereket, tablókat és 3D-s nyomtatott modelleket helyeztek ki bennük, amelyek segítségével az épületek teljes építéstörténetével megismerkedhetnek a látogatók.

Kondra Laura elmondta: a harmadik ütemhez kapcsolódó, mintegy 66 ezer eurós pluszforrás révén fél évvel meghosszabbodott az eredetileg tavaly zárult program.

Az egyházkerületek restaurálási munkálatokra fordították az elnyert összeg egy részét, az ügynökség pedig egy marketingkampány indított, amelynek része volt egy túravezető képzés is. A képzések keretében huszonketten tettek sikeres vizsgát, így ők a Középkori templomok útja program hivatalos túravezetőivé válhattak - tette hozzá Kondra Laura.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában