Helyi közélet

2015.08.23. 10:43

Megfélemlítik a tanárokat?

Nyíregyháza - Noha az etikai kódex egyelőre tervezet, már mostanság is heves reakciókat váltott ki az érintettekből. Október 4-ig várja a Nemzeti Pedagógus Kar a véleményeket, utána módosulhat a szövegezése. A tervek szerint a végső verziót a novemberi országos küldöttgyűlés hagyhatja jóvá.

Nyíregyháza - Noha az etikai kódex egyelőre tervezet, már mostanság is heves reakciókat váltott ki az érintettekből. Október 4-ig várja a Nemzeti Pedagógus Kar a véleményeket, utána módosulhat a szövegezése. A tervek szerint a végső verziót a novemberi országos küldöttgyűlés hagyhatja jóvá.

Kötelező alkalmazás

A 26 oldalas tervezet bevezetőjében olvasható: „az állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben a Nemzeti Pedagógus Kar által elfogadott etikai kódex alkalmazása kötelező. A magán köznevelési intézmény fenntartója a kar által elfogadott kódex általános etikai alapelveinek figyelembevételével megalkotja az általa fenntartott köznevelési intézményekben foglalkoztatott pedagógusokra vonatkozó intézményi etikai kódexet. Az egyházi köznevelési intézmény ajánlásként veszi figyelembe a kar által elfogadott kódex alapelveit”.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke több sajtóorgánumban formált már véleményt az etikai kódexről, amit a Kelet-Magyarországnak is megerősített:

– Az etikai kódexnek nincs más célja, mint megfélemlíteni, totális ellenőrzés alatt tartani a pedagógusokat. A tervezetben nagyon sok a laza, tág megfogalmazás, amibe bármit bele lehet képzelni. Ez pedig veszélyes. A pedagógusok többsége szerint nem kellenek az előírások, amik valójában a kormány elvárásai. Annak a kormánynak, amelyik a Klik-en keresztül az alapvető jogszabályi kötelezettségének sem tesz eleget: sok pedagógus késve kapja meg a járandóságát. A pedagógus megnyilvánulása legyen tiszteletre méltó, de közben a parlamentben pofátlan végkielégítésről beszélnek. Ilyen szóhasználattal nincs erkölcsi alapjuk bármilyen viselkedést előírni a pedagógusok számára.

Galló Istvánné szerint nem etikai kódex kérdése, hogyan viselkedik egy tanár akár a munkahelyén, akár otthon. Tisztában kell lennie vele, hogy a viselkedése minta.

Hasonlóan vélekedik erről a nyíregyházi Kovács László is, aki évtizedekig tanított diákokat és hospitáló kistanárokat az Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskolában, sőt másfél évtizeden át igazgatta is az intézményt.

– A kódex felesleges, hiszen ilyen-olyan formában, dokumentumban eddig is le volt szabályozva, mit tehet és mit nem tehet a pedagógus, hasonlóan a gyerekekre vonatkozó házirendhez. Az írott és íratlan szabályokkal a katedrán állók mindegyike pontosan tisztában van, az más kérdés, hogy maradéktalanul betartja-e. Úgy vélem, egy vérbeli pedagógus a nap 24 órájában úgy él, beszél, viselkedik, hogy követendő példa a környezete számára. Persze, nem vagyok naiv, biztosan akadnak olyan tanárok az országban, (ahogy szülők is, akik elsődleges mintái a csemetéknek!), akiknek néha kicsúszik pár keresetlen szó a szájukon, a szenvedélybetegségek káros hatásairól papolnak, de maguk rossz példával járnak elöl. Egy pár „kakukktojás” miatt azonban felesleges felbolygatni az egész „tyúkólat”!

Tudják, hol a határ

– Öltözködés és smink tekintetében sem tartom ésszerűnek a merev szabályozást. Sokat változott a divat, s haladni kell a korral, másrészt életkor, ízlés, jellem és pénztárca kérdése is, hogy ki mit enged(het) meg magának. A pedagógus célja, hogy a tanórákon a mondandójára figyeljenek, ne a ruhájára, ezért pontosan tudja, hol a határ! – fejtegette a nyugalmazott igazgató.

Megfélemlítésre is szolgálhat az újítás

– Mint minden korban, így most is nagyon magas az elvárás a pedagógusokkal szemben – kezdte az etikai kódex véleményezését Garay Lászlóné, a kálmánházi iskola nyugalmazott igazgatója.

Szerinte nagyfokú empátiás készség szükséges ehhez a hivatáshoz, és az alkalmatlan jelölteket már a főiskolai felvételinél ki kellene szűrni.

– Pályám során találkoztam olyan esettel, mikor a megfelelő végzettséggel rendelkező tanár az osztályteremben nem állta meg a helyét. S hogy szükség van-e etikai kódexre? Úgy gondolom, egy pedagógusnak ilyen kódex nélkül is tudnia kellene, hogy milyen elvárásokat támasztanak vele szemben. Minden iskolának van Szervezési és Működési Szabályzata, az a véleményem, hogy legfeljebb ebben kellene megfogalmazni ezeket az elveket. Ez az új etikai szabályhalmaz – úgy érzem – nemcsak az elvárásokat fogalmazza meg, hanem megfélemlítésre is szolgálhat – tette hozzá a pedagógus.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában