Helyi közélet

2015.08.11. 11:35

Megszépült a papi parcella az Északi temetőben

Nyíregyháza - Rendezett és impozáns külsőt öltött a temető kiemelt helye.

Nyíregyháza - Rendezett és impozáns külsőt öltött a temető kiemelt helye.

A megyei temetkezési vállalat üzemeltetésében lévő nyíregyházi Északi temetőben található papi parcellát a Főegyházmegyei Papi Szociális Otthon augusztusra felújíttatta, a Magyarok Nagyasszonya Főplébánia pedig a porcelántartókat képekkel is ellátta.

Szerzetesek nyughelye is

A munkák februárban kezdődtek, s július végére fejeződtek be, méltó helyet biztosítva az itt nyugalomba helyezett lelkipásztoroknak és szerzeteseknek.

– Most igazán rendezett és impozáns külsőt öltött a temető kiemelt helye. Reményeink szerint szeptemberben megszentelik a szépen rendbe tett parcella márvány kőkeresztjeit. A felújításra fordított félmillió forintos összegből nemcsak a terület rendezésére, de a keresztek és a sírjelek helyreállítására, megtisztítására, illetve a parcella körbekerítésére is futotta – tudatták lapunkkal a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye akolitusai, Román Csaba és Hódi Miklós.

A fényképes porcelán tartókról és az abban elhelyezett fotók beszerzéséről a római katolikus egyházközség, pontosabban a Magyarok Nagyasszonya Főplébánia gondoskodott. A fényképek beszerzése nem volt könnyű feladat, három-négy elhunyt portréját így sem sikerült felkutatni.

Virággal, imával emlékeznek

A hant nélküli, kicsit az amerikai temetők katonai parcelláit idéző nyughelyek egy obeliszk köré gyűjtik a régi lelkipásztoraink földi maradványait. Ruskicai fehér márvány alatt várják hitük szerinti feltámadásukat. A sírok gondozását a temető alkalmazottai éveken át a Főegyházmegyei Papi Szociális Otthon nyugdíjas lakóival karöltve végezték.

– Az otthon létrejötte óta, 1993-tól temetik ide az Egri Főegyházmegye elhunyt lelkipásztorain kívül a kassai, a váci és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye papjait – tette hozzá Román Csaba és Hódi Miklós. – Végső nyughelyet biztosít a sírkert domonkos szerzetesek számára is. A város katolikusai itt végzik november elsején liturgikus megemlékezéseiket. A temetőben nyugvó volt plébánosok sírjait a távoli egyházközségekből is rendszeresen látogatják régi híveik, a kegyelet virágaival és imáikkal emlékezve rájuk.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában