Helyi közélet

2015.08.02. 16:20

Mit tegyünk, ha fuldoklik a gyerek?

Nyíregyháza - Gyermekeink élete múlhat azon, hogy váratlan helyzetben, mondjuk, ha a torkán akadt falattól fuldokolni kezd, hogyan tudunk reagálni. Meglepő, a legtöbb felnőtt mennyire nincs tisztában azzal, mit és hogyan kellene tennie.

Nyíregyháza - Gyermekeink élete múlhat azon, hogy váratlan helyzetben, mondjuk, ha a torkán akadt falattól fuldokolni kezd, hogyan tudunk reagálni. Meglepő, a legtöbb felnőtt mennyire nincs tisztában azzal, mit és hogyan kellene tennie. Nem hivatalos értesülések szerint félrenyelés okozta egy kisgyermek fulladásos halálát a napokban Tiszavasváriban. A körülményektől függetlenül felmerül a kérdés: vajon minden szülő képes lenne felismerni a problémát, aztán helyesen dönteni, cselekedni?

A dilemmánkkal megkerestük dr. Mátrai Zsoltot, a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház gyermekgyógyász szakorvosát, aki Balkánytól Londonon át Philadelphiáig dolgozott és tanult. Tapasztalatait több alkalommal is megírta: a szakmai berkek forgatják a 280 oldalas szakkönyvét, amely „Gyermeksürgősségi prehospitális ellátás” címmel jelent meg, és még a kollégáknak is tudott újat mondani, mutatni vele.

Könnyen követhető leírások

Kimondottan a szülőknek, gyakorlatias, könnyen követhető leírásokkal állította össze a „Mit tegyünk (ne tegyünk) különböző gyermekkori vészhelyzetekben?” füzetét. Ebben a félrenyelésből adódó veszély elhárítását is taglalja.

– A tünetek minden életkorban hasonlóak, de az életkortól függően az ellátásban vannak különbségek – hívja fel a figyelmet a szakorvos.

Az idegen test okozta légúti elzáródásra jellemző a hirtelen kezdődő légzési elégtelenség, amit köhögési roham, öklendezés, rekedtség kísér, vagy esetleg hang sem jön ki a gyerek torkán. Ha a csecsemő vagy a gyermek aránylag jól lélegzik, tud beszélni, köhögni, azonnal vigyük a legközelebbi kórházba vagy hívjunk mentőt. Ha viszont erőtlenül köhög, belégzéskor „húz”, nem tud beszélni, akkor (a mentőszolgálat azonnali hívását követően) az egyévesnél fiatalabb, eszméleténél lévő csecsemőt fektessük hassal a jobb alkarunkra úgy, hogy a feje lejjebb legyen a törzsénél, bal kezünkkel üssünk ötször a lapockák közé. Semmiképp se rázzuk a lábánál fogva, mert csecsemőnél súlyos koponyaűri vérzést okozhatunk!

„Vakon” ne próbálkozzunk

Ezután fordítsuk hátára, és ellenőrizzük a szájüreget, hogy láthatóvá vált-e az idegen test. Ha igen, távolítsuk el, de ha nem, „vakon” ne próbálkozzunk, mert még mélyebbre tolhatjuk! Ha nem látni az idegen testet, akkor két ujjunkkal nyomjuk be kb. 1–2 cm mélységbe a szegycsont alsó felét ötször, majd újra ellenőrizzük a szájüreget. Ezt a mozdulatsort ismételjük addig, ameddig az idegen testet nem sikerül eltávolítani, vagy mentők meg nem érkeznek. Ha közben eszméletét veszíti a csecsemő, akkor el kell kezdeni az újraélesztést, de ez már egy másik történet.

A legfontosabb dolog a megelőzés

Idősebb, 1–8 éves gyermeknél más az eljárás, őt már lehet bátorítani köhögésre, de ha ez nem vezet eredményre, akkor álljunk mögé, törzsét hajlítsuk előre, üssünk ötször a lapockák közé, majd átölelve a gyermek törzsét, jobb öklünket a köldök fölé helyezve ballal ráfogva ötször rántsuk magunk felé és felfelé, majd ellenőrizzük a szájüreget. Ha nem járna sikerrel, hívjuk a mentőket, és ismételjük meg a mozdulatsorokat.

– Jó tudni erről, de ne feledjük: a megelőzés a legfontosabb, s ebben óriási a szülő felelőssége! A vészhelyzetek, tragédiák elkerülhetőek, ha figyelünk a gyerekekre, a körülményekre. E nélkül sajnos előfordulhat, hogy a gyerek gyógyszert eszik, gombelemet nyel le, testvérével együtt esik ki az ablakon, de kellett már újraéleszteni strandon magára hagyott és vízbe esett csöppséget is – említ szomorú eseteket dr. Mátrai Zsolt.

KM-NYZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában