Helyi közélet

2015.08.05. 07:36

Munkanélküliség: hatalmasak a különbségek megyén belül is

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A megyén belül nagyok a különbségek: van, ahol 2,6 százalékos, és van, ahol 36 százalékos a munkanélküliség.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A megyén belül nagyok a különbségek: van, ahol 2,6 százalékos, és van, ahol 36 százalékos a munkanélküliség.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat havonta összegyűjti, hogy hazánk egyes településein hány álláskereső van. A honlapjukon olvasható legfrissebb adatok az április 20-ai állapotokat mutatják, ekkor 414 ezer regisztrált álláskereső volt az állami szervezet rendszerében, ami a munkaképes korú népesség 6,01 százalékának felelt meg. Rossz hír, hogy közülük minden negyedik egy évnél hosszabb ideje keres állást.

A megyék között Szabolcs-Szatmár-Bereg az utolsó előtti: a nyilvántartott álláskeresők aránya itt 11,06 százalék, szemben Győr-Moson-Sopron megye 1,74 (!) százalékával. A legfrissebb adatok szerint hazánkban egyetlen olyan település van, ahol meghaladja az 50 százalékot az álláskeresők száma, van viszont 28 olyan helység, ahol egyetlenegy sincs. A különbség megyénken belül is nagy: 2,7 és 36 százalék között van.

Megyénk 229 településéből Beregsurányban él a legkevesebb állás nélküli, az arány 2,6 százalék, irigylésre méltó.

– A titok? – kérdezett vissza Herka István. A Beregi-síkságon található falu első embere azt mondja: világéletében a munkában hitt, s büszke arra, hogy egy olyan település polgármestere, ahol ezt a szemléletet át lehetett adni.

Az emberek dolgozni akarnak

– A beregsurányiak szorgalmas emberek, újra dolgozni akarnak, a Start-programnak is köszönhetően a munka újra vonzó lett, mert értelmes feladatot, értéket teremtő elfoglaltságot ad jelenleg 75 embernek, akik tisztességesen, becsülettel elvégzik a feladatukat – magyarázta a községvezető. Az eredményben benne van, hogy viszonylag kis községként is jelentős az intézményhálózat, az önkormányzat nagyfoglalkoztatónak számít.

– Sokan ingáznak és a környező településeken dolgoznak, mások még távolabb mentek, Németországban, Angliában találták meg a képzettségüknek megfelelő állást – derült ki a polgármester szavaiból. Külön öröm, hogy Beregsurányban édességüzem épül, ahol 120–130 ember kaphat munkát.

– Most bizonyosodott be, a közfoglalkoztatás valóban lehet az első lépcsőfok, hogy az állást keresők visszajussanak a munka világába. Mióta épül az üzem, érezni a felfokozott várakozást, sokan ott szeretnének dolgozni – mondja Herka István, s nem titkolja: a kft. döntésében, hogy Beregsurányban építkezik, minden bizonnyal ott volt a helyiek szorgalma és akarata is. – Kis település vagyunk, de vonzóvá tudtuk válni, ahol kiszámítható a jövő – tette hozzá.

Sok a panasz

A megyei lista utolsó helyére Uszka került, a statisztika szerint 35,97 százalékos a munkanélküliség a kisközségben.

– Az április 20-ai állapottól már jobb a helyzetünk! – jegyezte meg Adorjánné Gál Éva. A közös polgármesteri hivatal uszkai kirendeltségének vezetője sorolta is, hogy a nem sokkal több mint 400 lelkes, a Szatmári-síkon fekvő településen márciusban indult a Start közmunkaprogram, májustól pedig a hosszú távú közfoglalkoztatás, így 137-en kapnak segély vagy járadék helyett magasabb bért.

– Mindössze 25–30-an lehetnek azok, akik most nem kerültek be a programba – összegzett a kirendeltségvezető, majd hozzátette: minden lehetőséget megragadnak arra, hogy legalább így munkát tudjanak adni az uszkaiaknak, mert arra sajnos nincs esélyük, hogy ott, az ukrán határ közelében bárki is munkahely­teremtő beruházásba fogjon, és értékteremtő, állandó feladatot adjon az embereknek. A szűkre szabott pénztárcában minden önkormányzatnak tologatnia kell a forintokat, mert a hosszú távú foglalkoztatási programok utófinanszírozásúak, a helyhatóságoknak kell megelőlegezniük a bér- és járulékköltségeket.

– Nagyon sokan a mezőgazdaságból próbálják megkönnyíteni a helyzetüket, ám sok a panasz. Az uborkázók mondják, hogy évek óta nem nő a felvásárlási ár, miközben a termesztés költsége egyre magasabb – utalt egy másik aspektusra Adorjánné Gál Éva –, de az sem túl szívderítő, amikor a más megyében szerencsét próbálók azzal térnek haza, hogy nem kapták meg a munkabérüket.

A legjobbak és a legrosszabbak

Van 28 olyan település Magyarországon, ahol nincs álláskereső. Ezek eloszlása nem egyenletes az, igen erőteljes a nyugati túlsúly: a legtöbb, tíz Győr-Moson-Sopron megyében található, nyolc ilyen település van Vas megyében, hét Zala megyében, három pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Ötvenhárom településen egyetlen egy álláskereső van: az eloszlás hasonló az előbbiekhez, túlsúlyban vannak a nyugati országrész megyéi, keletről alig egy-két szereplő tudott beférni a listára.

Huszonhat településen a munkaképes korúak több mint 30 százaléka keres állást. A Napi.hu számításai szerint 26 ilyen település van az országban, és az előbbiekhez képest éppen fordított elhelyezkedésben: csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 14-et találhatunk, köztük az országosan is legrosszabb statisztikával rendelkező Tornanádaska, ahol a munkaképes korú lakosság több mint fele (52,09 százalék) állást keres. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét Tisztaberek (31,75 százalék) és Uszka (35,97 százalék) képviseli.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában