Helyi közélet

2015.08.11. 10:39

Nem minden ügyfél kap kézhez elszámolólevelet

Nyíregyháza - Tavasszal nagyjából 740 milliárd forint volt a visszatérítés, most ennek csak töredékére lehet számítani.

Nyíregyháza - Tavasszal nagyjából 740 milliárd forint volt a visszatérítés, most ennek csak töredékére lehet számítani.

Az idei esztendő a pénzintézeteknél az elszámolások éve. Márciusban és áprilisban postázták a devizalapú hitellel kapcsolatos tájékoztatóleveleket, elszámolásokat. Mi várható mostanában? Az elszámolási törvénnyel kapcsolatos kérdéseinkre dr. Barkóczi Erzsébet, a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület szakértője válaszolt.

Nem postáznak mindenkinek

– Most következik a második hullám, ami sokkal kisebb lesz, mint az előző volt. Konkrétabban: augusztus 1. és szeptember 31. között kell a bankoknak postára adniuk az értesítőleveleket. Úgy tudjuk, nagyjából 3,5 millió elszámolási kötelezettséggel érintett forint-, és mintegy 16 900 ténylegesen devizában törlesztett hitelszerződésről lehet szó.

– A nagy számú szerződésekhez képest kevesebben kapnak majd elszámolási levelet, mivel egy új jogszabály szerint nem kell kiküldeni értesítőt azoknak, akiknek az esetében nem történt tisztességtelen kamat-, díj- vagy költségemelés, és a megállapodásuk szerződés szerinti teljesítéssel már megszűnt.

– Úgy tudom, hogy az említett 3 és fél millió szerződés jelentős része ilyen. Sok volt közöttük a rövid futamidejű, fix kamatozású is, melyek esetében nem történt egyoldalú kamatemelés – fejtegette dr. Barkóczi Erzsébet, majd rámutatott: mindez azt jelenti, hogy kevesebb pénz jár vissza.

Ahol tisztes volt az árfolyamrés

– Tavasszal nagyjából 740 milliárd forint volt a visszatérítés. Most ennek csak töredékére lehet számítani, hiszen itt nem merül fel a ­tisztességtelen árfolyamrés alkalmazása. „Mindössze” az egyoldalú kamat-, díj- vagy költségemelés tekinthető tisztességtelen eljárásnak a bankok, pénzintézetek részéről.

– Az is jellemző a most szóban forgó szerződéseknél, hogy jelentős részük fix kamatozású, rövid határidejű. Ilyenek például a jelzálog alapú személyi kölcsönök. Ezekben az esetekben sem történt egyoldalú kamatemelés, így nulla forint a tisztességtelenül felszámított összeg. Ennélfogva az ilyen konstrukcióban eladósodottak elszámolólevelet sem kapnak.

Tájékozódjunk és kérdezzünk!

A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület szakértője hozzátette: ha valaki még ennél is részletesebb információkra kíváncsi az elszámolási törvénnyel kapcsolatban, bővebb információk az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának honlapján ­(­www.felugyelet.mnb.hu) találhatók, de tájékozódhatnak a pénzintézetek honlapján is, az elszámolási és forintosítási információk menüpontban.

– Amennyiben további kérdéseik vannak, azokat az [email protected] e-mail címre, vagy az MNB központi levélcímére (H-1534 Budapest BKKP, Postafiók 777.) küldhetik el az érintettek, ahol a munkatársak segítenek – tájékoztatott dr. Barkóczi Erzsébet.

- Somorai László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában