Helyi közélet

2015.08.04. 07:30

Pattanjon fel velünk a parlagfű kereső helikopterre!

Nyíregyháza - A szakemberek a nyíregyházi repülőtérről indultak el, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság helikopterével megkezdhessék az idei, kétnaposra tervezett parlagfű felderítést. Nézzen szét ön is a levegőből fotóink segítségével!

Nyíregyháza - A szakemberek a nyíregyházi repülőtérről indultak el, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság helikopterével megkezdhessék az idei, kétnaposra tervezett parlagfű felderítést. Nézzen szét ön is a levegőből fotóink segítségével!

Ha valakinek elhanyagolt a művelésében álló, vagy a birtokában lévő szántóterülete, arról mi sem árulkodik jobban, mint a parlagfű megjelenése. Mivel hazánk egyik legismertebb gyomnövényének a mezőgazdasági és humán-egészségügyi kártékonysága rendkívül jelentős, rendszeres irtása, a talajterületek megfelelő karbantartása nem csupán indokolt, de törvényben előírtan és határidőhöz kötötten kötelező is. A határidő július 30-ával lejárt, s a megyék kormányhivatalai szigorúan ellen­őrzik, ki tett eleget, s ki nem a kötelezettségének.

Komoly adatbázist vezetnek

A megyei földhivatalok szakembereire hárul az a feladat, hogy a fertőzött területeket feltérképezzék, s a mulasztást bírsággal szankcionálják. Ahol ilyet észlelnek, GPS-koordinátákkal beazonosítja a területet, s rögzítik a fertőzöttség tényét.

Ilyenkor fénykép is készül, s a felderítés eredménye egy ideiglenes jegyzőkönyvbe, majd onnan egyenesen a Parlagfű Információs Rendszerbe kerül. A növény- és talajvédelmi hatóság a rögzítettek alapján indítja meg a hivatalos eljárást, amely parlagfű elleni közérdekű védekezés elrendelését és bírság kiszabását vonja maga után.

Közérdekű védekezésre akkor kerül sor, ha a föld tulajdonosa vagy használója a hatóság felszólítását követően sem hajlandó eleget tenni a kötelezettségének. A renitens földtulajdonosoknak természetesen komoly bírság kiszabásával is számolniuk kell, ami 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Az összeg függ a fertőzöttség mértékétől, a terület nagyságától, s attól, hogy a vizsgált parcella bel- vagy külterületen helyezkedik el.

– Alaphelyzetben a földhivatal munkatársai gépkocsival járják le a kijelölt körzetet – mondta Sipos Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztályának vezetője, amikor arról faggattuk, mióta van lehetőség légi felderítésre.

Hatékony felderítés

– Tudomásom szerint az idén hét megyében nyílt lehetőség arra, hogy helikoptert vegyenek igénybe, Szabolcs-Szatmár-Beregben ez a negyedik olyan év, amikor légi segítséget kaptunk.

– Ebben a formában rendkívül hatékony a felderítés, s bármennyire is hihetetlen, fajlagosan sokkal olcsóbb is, mintha gépkocsival végeznénk a munkát. S nem csak gyorsabb, de sokkal nagyobb területek vonhatók ellenőrzés alá. Szakembereink – akik elsősorban megadott tervek alapján dolgoznak, de bejelentésre is kivonulnak, ha kell – nagyon jól be tudják ­azonosítani a levegőből a parlagfüvet – sorolta az osztályvezető.

– Gyanús parcellákat látva a gép lejjebb ereszkedik, s akár többször is megközelíti a helyszínt. Átlagosan 100 méter magasról pásztázunk, s innen már szabad szemmel is jól lehet látni, hogy hol szaporodott el a gyom.

Kihasználják a légi támogatást

– A Parlagfű Információs Rendszerben megtalálhatók a fölhasználó vagy földtulajdonos adatai, a helyrajzi szám, a területnagyság, s más lényeges paraméterek. Nagyon eredményes ez az eljárás, tekintettel arra, hogy az elmúlt években nagyságrendekkel kevesebb fertőzött területet találtunk, amihez persze a hatósági lépések mellett az is hozzátartozik, hogy mára jócskán megváltoztak a körülmények, sokkal nagyobb földterületen, s nagyobb odafigyeléssel gazdálkodnak.

– Mivel a növényvédelem mellett a talajvédelem is feladatunk, ezért ilyenkor – a légi lehetőség mind teljesebb kihasználása érdekében – talajvédelmi felügyelő is utazik velünk. A felderítés során a már megépült, vagy építés alatt álló objektumokat is megnézzük, s ha a szántóföldön illegálisan raktak le szemetet, azt is beazonosítjuk, s megkezdjük a megfelelő eljárást – mondta el Sipos Tibor.

Érdekességek a felderítést végző gépről

A 300 ezer hektár felderítésére kirendelt helikopter a pilótán kívül három főt tud szállítani, az utazósebessége pedig óránként kb. 150-200 km. Az elérhető csúcsmagasság 4800 méter, s megállás nélkül összesen 3,5 órát képes repülni. Ennek megfelelően a hatótávolsága 6-700 km. Szinte bárhol le lehet vele szállni ott, ahol elfér, ehhez tehát elegendő egy kb. 20 méter sugarú kör. A felderítés során csupán tankolás céljából kellett leszállni (vagy ha a gép útjában álló zivatargóc nem volt megkerülhető), ugyanis még a parlagfűvel szennyezett terület GPS-koordinátáinak a rögzítése is a levegőből, a terület fölött lebegve történik. Ezt a típusú helikoptert még a vietnami háború alatt tervezték, s mivel ideális csepp alakja miatt kicsi a légellenállása, egy nagyon jól manőverezhető konstrukciót hoztak létre, amelyet felderítésre és a harcban is jól használtak. A Balaton fölött is általában ilyenek járőröznek, s vigyáznak a hajózókra, fürdőzőkre.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában