Helyi közélet

2015.08.16. 14:11

Sűrű könnyeket hoz az idei parlagfűszezon is

Nyíregyháza - Az allergia ellen sajnos nem tudunk védekezni, de enyhíthetjük a tüneteket.

Nyíregyháza - Az allergia ellen sajnos nem tudunk védekezni, de enyhíthetjük a tüneteket.Számtalan allergiát okozó növény virágzik nyáron, kellemetlen perceket okozva sokunknak. Köhögés, égő és viszkető szemek, könnyezés, orrdugulás, vagy szűnni nem akaró orrfolyás – ezek az allergiás tünetek, a pollenek súlyosabb esetben azonban asztmás rohamot is okozhatnak. Aki tudja magáról, hogy allergiás, a gyógyszerek szedését és az orrspray használatát érdemes az allergiaszezon előtt elkezdenie.

Változó erősséggel

– Nyáron a levegő tele van szemmel nem látható pollenekkel. A belélegzett virágpor megtapad a nyálkahártyánkon, a szervezetünk pedig beindítja természetes védekezőrendszerét – magyarázta dr. Szilágyi Katalin. – Mivel a pollent veszélyes anyagnak véli, harcolni kezd ellene, sokszor már elviselhetetlen panaszokat okozva ezzel az allergiásoknak. A tünetek erőssége egyénenként változó, tenni ellenük viszont mindenki hasonlóképp tud. Az orrfolyást, orrdugulást akár már orrcseppekkel is enyhíthetjük, az állandó égő, viszkető érzés, szemkörnyék- és arcduzzadás esetén viszont gyógyszerre is szükség lehet. Ebben az esetben mindenképp forduljunk orvoshoz, ugyanis a kezeletlen allergia gyakran asztmává alakulhat – figyelmeztet a fül-orr-gégész szakorvos. – Aki tudja magáról, hogy allergiás, a gyógyszerek szedését és az orrspray használatát érdemes az allergiaszezon előtt elkezdenie annak érdekében, hogy a megfelelő védelem kialakulhasson.

Kerüljük az allergiát kiváltó okot!

Ha allergiával küzdünk, nem árt egy pollentérképet és egy pollennaptárat is átnézni a nyári kirándulás megtervezése előtt, hogy csökkentsük az allergiás tünetek kialakulásának lehetőségét. A pollenkoncentráció általában a reggeli és a kora délelőtti órákban a legmagasabb, ezért ügyeljünk, hogy csak a megfelelő időben szellőztessük lakásunkat. Légkondicionált teremben enyhülhetnek az allergiás tünetek, a rendszeresen cserélt szűrő ugyanis nem engedi a levegőbe a virágport. Tévhit, hogy a légkondicionáló rossz hatással lenne az allergiásokra, de ne hűtsük le túlzottan az épületet a kinti hőmérséklethez képest, mert könnyen megfázhatunk. Ajánlott a gyakoribb hajmosás, mivel a pollenek a hajunkról a párnánkra tapadhatnak, éjjel pedig fokozhatják a tüneteinket.

Megyei pollenhelyzet

A 32. heti pollenadatok alapján megyénkben a parlagfű pollenje közepes koncentrációban van jelen a levegőben, az elkövetkező napokban esetleg már elérheti a magas szintet. A pázsitfüvek, az útifű alacsony, a kenderfélék, üröm, valamint a libatopfélék pollenkoncentrációja közepes tartományba esik, ugyanakkor a csalánfélék virágpormennyisége elérte a magas szintet.

A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is a nagyon magas tartományban maradt – tudatta lapunkkal a megyei kormányhivatal ­népegészségügyi főosztálya.

Vigyázzunk a keresztallergiával is!

– Bizonyos ételek esetében keresztallergia léphet fel. A sárgadinnye, görögdinnye, paradicsom, uborka, cukkini allergénjeinek szerkezete nagyon hasonlít a parlagfűére, így a szervezet a kis különbség miatt annak érzékeli, és allergiás reakciót vált ki – figyelmeztet a szakorvos. – A mogyorófélék fogyasztását érdemes kerülni az allergiás szezonban, mert ezek egyrészt maguk is erősen allergizálhatnak, másrészt erős hisztaminfelszabadító hatásuk miatt fokozzák az allergiás tüneteket, sőt, súlyosabb esetben asztmás rohamot is provokálhatnak. Fűpollenérzékenyek kerüljék a paradicsom, dinnyefélék, fehérrépa, narancs fogyasztását! Más zöldségek keresztallergiát okoznak nyár végén, a parlagfűszezonban. Fontos ezekre figyelni, mert akár fulladásos rosszullétet is okozhatnak – tette hozzá a doktornő.

KM-BM, CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában