Helyi közélet

2015.08.01. 14:54

Százmilliós támogatásra pályázhattak az önkéntes mentőszervezetek

Nyíregyháza -  Százmillió forintot biztosított az idén a központi költségvetés az önkéntes mentőszervezetek támogatására, a csapatok több mint kétszáznegyvenmillió forintnyi pályázatot nyújtottak be. Százharminc szervezet kap pénzt, a forrás majdnem kétharmadából technikai eszközöket szerezhetnek be.

Nyíregyháza -  Százmillió forintot biztosított az idén a központi költségvetés az önkéntes mentőszervezetek támogatására, a csapatok több mint kétszáznegyvenmillió forintnyi pályázatot nyújtottak be. Százharminc szervezet kap pénzt, a forrás majdnem kétharmadából technikai eszközöket szerezhetnek be.

A katasztrófák elleni védekezésben mára kiemelkedő fontosságú résztvevőkké váltak a hivatásos katasztrófavédelmi erőket kiegészítő önkéntes mentőszervezetek. E szervezetek nem csupán különleges mentési képességekkel bírnak, de tagjaik tiszteletre méltó elszántsággal, önzetlen módon segítik az emberi élet védelmét. Munkájukhoz ugyanúgy szükségük van speciális felszerelésre és technikai eszközökre, mint védőeszközre, alkatrészre vagy üzemanyagra, akár árvízi védekezés, viharkárok felszámolása, vagy éppen speciálisabb, kutató-mentő műveletek során.

Mentőforintok az önkénteseknek

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azért írta ki a pályázatot, hogy a feladataikhoz kapcsolódó üzemeltetési költségek biztosításával szélesítse a minősített önkéntes mentőszervezetek társadalmi szerepvállalását, és a szervezetek minél gyakrabban legyenek alkalmazhatóak káresemények felszámolásánál. Cél volt emellett az is, hogy az eszközfejlesztéssel növekedjék a felkészített és minősítést szerzett mentőszervezetek mentési, beavatkozási képessége, illetve hogy hatékonyságuk továbbképzések, gyakorlati felkészítések révén javuljon.

Egy megállapodáson múlt

– Pályáztunk ugyan, de nem részesültünk a rendelkezésre álló forrásból, mert abban az egyben nem feleltünk meg a pályázati kiírásnak, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal korábban megkötött együttműködési megállapodásunk éppen lejárt, s nem volt alkalmunk meghosszabbítani – árulta el megkeresésünkre Vinczellér Tibor, a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület vezetője.

– A pályázati támogatás feltételei között olyanok is voltak, hogy rendelkezni kellett valamilyen minősítéssel – ez lehet kötéltechnika, kutyás vagy búvárképesítés –, illetve nemzeti minősítővizsgára is szükség volt; ezeknek az elvárásoknak maradéktalanul megfeleltünk. Viszont tavaly óta nem vagyunk egyetlen mentőcsoportnak sem a tagja, ami a támogatásból kizáró okok egyike szokott lenni, ám együttműködési megállapodással ez a hátrány is ledolgozható lett volna. Az egyesületünk munkavédelmi eszközökre és vízi mentők oktatására nyújtott be költség­igényt, de már régóta nem tudunk pályázati forráshoz jutni.

– A működésünket nagyobb részben a támogatóink adójának egy százalékából, illetve önerőből fedezzük. Amikor már szűkében vagyunk a pénzügyi lehetőségeinknek, akkor a baptista szeretetszolgálat és az ADRA Adventista Szeretetszolgálat Alapítvány segít ki bennünket a szorult helyzetből, az országos jelentőségű események vonulási költségeit gyakorlatilag ők fedezik. De számíthatunk más civil szervezetekre is, amik pénzt gyűjtenek és adományaikkal támogatnak, ilyen a Mosolyért Közhasznú Egyesület, amelytől legutóbb is több százezer forint értékű eszközöket kaptunk – nyilatkozta lapunknak Vinczellér Tibor.

Használt terepjárót vesznek

Szabó Csaba, a Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Egyesület vezetője lapunknak elmondta: az elnyert, kicsivel több mint 2,5 millió forint nagyobb részét, mintegy 1,5 millió forintot egy használt terepjáró vásárlására fordítják.

– Egy utánfutós lakókocsit is szeretnénk venni, de bővítjük mentőfelszerelésünket is – mondta a 2007-ben alapított, 70 önkéntessel működő egyesület elnöke. Megtudtuk, hogy gazdasági tevékenységet is végeznek (ők gondoskodtak a harmadik PET Kupa résztvevőinek biztonságáról), ebből igyekeznek fenntartani magukat, és kigazdálkodni a körülbelül 20 millió forintos éves költségvetést.

– Fő bevételi forrásunk továbbra is az, hogy folyamatosan pályázunk – fogalmazott Szabó Csaba, aki hozzátette: „húzós” tagdíjat szednek, hatvanezer forintot évente. Sok pénzt felemésztenek a minősítővizsgák és a rendszeres gyakorlatozás – közölte.

Elsősorban védőeszközökre pályáztak

Az önkéntes tűzoltóságok 400 millió forintnyi központi forrásra pályázhattak az idén. Szabó Barnabás, a Vásárosnaményi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke tőlünk tudta meg a jó hírt, hogy a pályázatuk kedvező elbírálásban részesült, s megkapták a kért összeget. Elmondta, hogy 900 ezer forintra pályáztak, s tűzoltó védőeszközökre nyújtottak be igény, ruhákra, csizmákra és sisakokra, amelyeket majd a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon kell átvennünk.

– Eddig minden évben pályáztunk, s hozzá is jutottunk a kért támogatáshoz, sőt még a lehetőségeink is bővültek. Korábban 700 ezer forint volt az elnyerhető felső határ, s ezt emelték fel 900 ezerre. Vannak az eszközökön kívül másféle kiadások is, amelyhez a vásárosnaményi önkormányzat ad támogatást. A pályázatot a tűzoltóparancsnokkal közösen írtuk, s hogy milyen legyen a szakmai felszerelés, abban az elöljárók adnak tanácsot. Működési költségekre is igényt tartanánk, de így is elégedettek vagyunk a támogatással – mondta el Szabó Barnabás.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában