Helyi közélet

2015.08.20. 10:25

„Szép ünnepet, békét, egészséget és jólétet!”

Nyíregyháza - Büszke vagyok arra, hogy itt élek, örülök annak, hogy Magyarország lett a második otthonom.

Nyíregyháza - Büszke vagyok arra, hogy itt élek, örülök annak, hogy Magyarország lett a második otthonom.

Magyarország nemzeti ünnepe, I. István király szentté avatása és az új kenyér ünnepe alkalmából, egyben az én történelmi szülőföldem, Ukrajna függetlenségének napja, augusztus 24-e alkalmából szeretném kifejezni a nyíregyháziak iránt érzett szeretetemet és tiszteletemet.

Nem maradtak közömbösek

Senki előtt nem nem titok, hogy ma Ukrajnában egy ­hadüzenet nélküli háború folyik. Önök nem maradtak közömbösek mások szenvedése iránt! Ez kifejeződik a magyar állam humanitárius segítségnyújtásában, amikor támogatja a sebesültek kezelését, a konfliktus sújtotta övezetben élő gyermekek rehabilitációját. A barátok, a szomszédok és ismerősök folyton azt kérdezik, hogyan, miben tudnak segíteni (elnézést kérek, amiért most név szerint nem sorolom fel őket). Én, ukránként, személy szerint is nagyon hálás vagyok önöknek, mindnyájuknak azért, hogy nem közömbösek mások szenvedése, más emberek problémái iránt.

Folytassuk a hagyományokat!

Szeretem önöket. Szeretem azért, mert évszázadokon keresztül, folyamatosan meg tudták őrizni történelmi örökségüket. Azért, mert a magyar nemzet kiemelkedő személyiségeket adott a világnak. Továbbá azért, mert a magyar nemzet tovább folytatja azokat a hagyományokat, amelyeket az államalapító I. István, majd leszármazottai, az Árpád-házi királyok, László és Kálmán lefektetett. Azért, mert tiszteletben tartják az állam tekintélyét, a keresztény értékeket és a tulajdonhoz való jogot. A II. András király által megalkotott „Aranybulláért”, amelyet a mai napig a brit „Magna Chartával” párhuzamban emlegetnek. A Közép-Európában elsőként létrehozott „Államok Uniójáért”, az úgynevezett „visegrádi találkozóért.”

Történelmi hasonlóság

A két államot tekintve, a múlt és napjaink történelmét figyelembe véve, azt mondhatjuk, van egy hasonló történet. Ahogy a magyarok, úgy az ukránok is egész hosszú történelmük során a függetlenségükért küzdöttek. I. István és Bölcs Jaroszláv, a Kijevi Rusz nagyfejedelme 1028-ban megállapodást írt alá a területi határokról és a kölcsönös segítségnyújtásról. Ennek megerősítésére Bölcs Jaroszláv lánya, Anasztázia I. András magyar király felesége lett.

Ez lett a második otthonom

Büszke vagyok arra, hogy itt élek, örülök annak, hogy Magyarország lett a második otthonom. Remélem, hogy mi és utódaink folytatják az elődeink által megkezdett hagyományokat, hisz ezzel alakítjuk országaink történelmét.

Köszönöm, hogy részei az életemnek! Kívánok önöknek szép ünnepet, békét, egészséget és jólétet!

Svetlana Petrenko

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában