Helyi közélet

2015.08.30. 11:17

Szodoma és Gomora a gólyatáborokban?

Nyíregyháza, Rakamaz - Terjednek a horror sztorik a gólyatáborokról. Szex, erőszak, alkohol, még több alkohol, még több szex és persze az erőszak. De mi igaz, mi nem a sok rémtörténetből?

Nyíregyháza, Rakamaz - Terjednek a horror sztorik a gólyatáborokról. Szex, erőszak, alkohol, még több alkohol, még több szex és persze az erőszak. De mi igaz, mi nem a sok rémtörténetből?

A gólyatáborok ugyanúgy hozzátartoznak a tanévhez, mint a szünidő vagy a tanévnyitó. Csak éppen a 2013. augusztus 9-ei eset óta fókuszba került az egyébként csupa jóval kecsegtető rendezvény. Az ELTE fonyódligeti táborában történt erőszakos cselekedet óta már a felsőoktatási törvényt is módosították, melyben egyértelműsítik a felelősségi köröket.

Gólyavonat a Déliből

Madarat lehetett volna fogatni Nyitrai Beatrixszal, amikor friss krúdys diákként a verébtáborra készült.

– Kíváncsi voltam, hogy mi vár rám az új közösségben. A nyíregyházi középiskola leendő elsőseivel Telkibányára utaztunk, ahol sokat túráztunk, számháborúztunk. Random módon válogattak össze bennünket a diákönkormányzatosok, így aztán hamar összeismerkedtünk a többi tagozatossal, de találkoztunk leendő osztályfőnökeinkkel is. Csupa kellemes élményt őrzök a verebes napokról.

– Később a SOTE elsőéves hallgatójaként a Semmelweis-gólyatábor részese lehettem. Előzetesen voltak fenntartásaim a különböző sztereotípiák miatt, de ebből semmi sem igazolódott be. Nem volt erőszak vagy durva itatás, várakozáson felül teljesítettek a szervezők, a Hallgatói Önkormányzat és az IÖCS, azaz az Instruktor Öntevékeny Csoportjának tagjai. Ez az összetartás a tatai ifjúsági táborban volt, ahova külön gólyavonat vitt minket a Déli pályaudvarról. Már akkor barátságok köttettek, ott ismertem meg például a máig legjobb barátnőmet. Az intézeti vezetők fórumot tartottak egyik nap, hasznos volt beilleszteni a programba. A sportnapon életemben először kipróbálhattam a floorballt, ami nagyszerű játék. Volt közös tánc, és utolsó nap tűzijáték is – emlékezett vissza Beatrix, aki ha végez a SOTE-n, általános orvosi végzettséggel repül ki a fővárosi egyetem fészkéből.

Török Anett a nyíregyházi Bem-iskola után a Zrínyi-gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. A középiskola kötelékébe tartozó Tiszavasvári úti kollégiumban rendezendő verébtábor lakója lesz három napig.

– Nem köteleztek senkit arra, hogy vegyen részt, de szerencsére sokan döntöttek úgy, mint én. Nagyon várom a tábort, szeretnék megismerkedni a leendő osztály- és évfolyamtársaimmal. Tudom, hogy minden évben más a program, de azért előzetesen beszéltem tavalyi verebekkel, így képben vagyok, tudom, nagyjából mire lehet számítani – fogalmazott Anett, aki haladó angol tagozaton kezdi meg zrínyis éveit.

Praktikus a helyszín

Az ominózus verébtábor szálai Eszenyi Viktória kezében futnak össze, aki hatodik esztendeje felel a programért.

– Szeretem csinálni: hálásak a résztvevők, és az összetartás eddig mindig elérte a célját – reagált a diákönkormányzatot patronáló pedagógus. – Korábban Szurdokpüspökiben volt a bázis, amióta pedig átvettem a feladatokat, a szép, új kollégiumunk ad otthont a rendezvénynek, melynek óriási előnye, hogy helyben van. A Zrínyibe nyíregyháziak és a város vonzáskörzetében élők járnak, tehát praktikus a helyszín. Valójában a felsőbb évesek viszik a vállukon a verébtábort.

– Szombaton reggel nyolckor találkozunk, és például az osztályfőnökök is kilátogatnak hozzánk, akik megszerzik az első impulzusokat a tanítványaikról – dőlt a szó Eszenyi Viktóriából, és lelkesedése garancia arra, hogy a verebek a házirendet betartva örök emlékként tekinthetnek majdan vissza az első szárnycsapásaikra.

Rakamazon a főiskolások

– Körülbelül nyolcvan résztvevőt várunk a Rakamazon rendezendő négynapos gólyatáborunkba. Több érdekes vetélkedővel készülünk, amelyek mindegyike a csapat­építést szolgálja. Ilyen például a csapatzászló-készítés és a dinnyefaragás is – közölte Hetei Norbert, a Nyíregyházi Főiskola gólyatáborának főszervezője, aki egyébiránt a Hallgatói Önkormányzat Testületének elnöke.

Hozzáfűzte: – Egyáltalán nem volt szükség szigorításokra a házirendet illetően, ugyanakkor természetesen az építő javaslatokat beépítettük a programunkba – jegyezte meg Hetei Norbert a szervezés finisében.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában