Helyi közélet

2015.08.06. 14:03

Távol-Keleten szállt a dal

Nyíregyháza - Szép tájak, hatalmas felhőkarcolók, figyelmes vendéglátók vártak a nyíregyházi leányokra.

Nyíregyháza - Szép tájak, hatalmas felhőkarcolók, figyelmes vendéglátók vártak a nyíregyházi leányokra.

Különleges világot jelent számunkra Hongkong, Kína és Tajvan még most, a XXI. század elején is. A múlt hagyományaihoz ragaszkodó, de a modern technikai és építészeti lehetőségeket teljes mértékben kihasználó távol-keleti mindennapi életbe pillanthatott be három héten keresztül a nyíregyházi Pro Musica Leánykar. Az együttes kedden kora este érkezett haza Nyíregyházára, ahol a szülők kis fogadást rendeztek a gyermekek számára a Kodály Zoltán Általános Iskolában.

Nagy izgalommal készültek

Az ünnepség után kértük arra Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagyot, hogy még frissiben értékelje az együttes turnéját.

– Mint mindig, most is nagy izgalommal készültünk a távol-keleti turnéra, ami az első pillanatban nem tűnik túl bonyolultnak, hiszen már számos esetben jártunk ezen a területen. Most azonban nem egy házigazdánk volt – igaz, ezt tudtuk előre is –, hanem három. Kezdtük Hongkongban, ahol egy nagy nemzetközi fesztiválon voltunk díszvendégek és szereplők, aztán elutaztunk Dél-Kínába, Kanton tartományban voltunk Guangzhou városában. Lehet, hogy sokan nem ismerik ezt a nevet, ez egy nagyon jelentős város. A helyiek sem tudják megmondani, mennyi a pontos lélekszámuk, de az biztos, hogy 14 milliónál többen laknak a városban a peremkerületekkel együtt. A hatalmas felhőkarcolók mellett a híres Kanton-torony látható ott. Nagyszerű körülmények között töltötte az énekkar az időt, s meglehetősen jó programokat szerveztek, legyen az szakmai vagy szabad­idős program.

– A harmadik állomáshelyünk Tajvan volt, ahol szintén egy nemzetközi fesztivál meghívott díszvendégei voltunk. Ez a fővárosban, Tajpejben van. Vagy húsz éve rendezik ezt a fesztivált, s már legalább négyszer mi is szerepeltünk ott. Örülünk annak, hogy újra és újra visszahívnak bennünket. Itt is kiemelt figyelemmel fogadták az énekkart.

– Sajnos, Tajpej legszebb koncerttermét éppen tatarozták, s helyette egy másik hatalmas színházterembe kellett elmennünk. A 2500 főt befogadó helyiség inkább volt kongresszusi terem, mint koncertterem, így az éneklés sem volt egyszerű benne. E nehézség ellenére a közönség jelzése alapján nagy sikert arattak a lányok. A vidéki turnék alkalmával sokkal jobb termekben énekeltünk, igazi boldogságot jelentett kórustagnak és a hallgatónak egyaránt.

Széttépték a bőröndöket

– A vasárnapi gálával befejeződött ez a hosszú turné, s a hétfői nap már szabad volt. Egy kicsit elmentünk erdőbe, mezőre, hegyekbe, s még egy kis fürdőzés is volt a végén. S aztán nem várt hosszú utazás lett belőle, ugyanis a dubaji átszálláskor volt egy kis probléma a tanksapkával és egy utas csomagjával. Az összes csomagot ki kellett szedni, hogy leellenőrizzék azt az egyet. Ennek a rendkívüli bőröndpakolásnak lett a következménye, hogy két kórustag bőröndjét szabályosan széttépték, de reméljük, a kártalanítás megtéríti a veszteségeket – tette hozzá a karnagy.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában