Helyi közélet

2015.08.04. 13:42

Több a vállalkozó az agráriumban

Nyíregyháza - Bővült a piaci szereplők száma Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mezőgazdaságában.

Nyíregyháza - Bővült a piaci szereplők száma Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mezőgazdaságában.

Magyarországon 2013-ban 580 ezer vállalkozás folytatott ténylegesen gazdasági tevékenységet – osztotta meg egy friss felmérés eredményeit Malakucziné Póka Mária, a Központi Statisztikai Hivatal Debreceni Főosztályának vezetője.

A KSH elemzéséből többek között kiderül: a működő vállalkozások száma 2012-ben és 2013-ban egyaránt nagymértékben csökkent, a társas vállalkozások gyakorisága azonban egy tartós és intenzív növekedés után 2013-ban mérséklődött, 373 ezerre. Az egyéni vállalkozói kör 2003 óta szűkül. Az 1999 óta rendelkezésre álló adatok alapján 2013-ban volt legkevesebb (207 ezer) működő egyéni vállalkozás az országban. A 2013-as csökkenés valamennyi nemzetgazdasági ágra kiterjedt, és megyei szinteken is általános volt.

Magyarországon 2013-ban 49 ezer új vállalkozást hívtak életre, ezek a működő vállalkozások, 8,4 százalékát adták. Az új vállalkozások száma a kereskedelem és a mezőgazdaság kivételével valamennyi nemzetgazdasági ágban csökkent. A kereskedelemben a növekedést a dohányboltok 2013 júliusi indulása magyarázza. A megszűnésekről 2012-es évi adatok állnak rendelkezésre. Ekkor 120 ezer vállalkozás fejezte be ténylegesen tevékenységét, a működőkhöz mért arányuk a megelőző években mértnél lényegesen magasabb, 19 százalékot közelítő volt. Az újonnan alapított vállalkozások túlélési képessége gyengült: a 2008-ban alapított új vállalkozások csupán 35 százaléka tevékenykedett 2013-ban, a 2005–2007 közötti években arányuk még közelítette 50 százalékot. A kisvállalkozások életben maradása a legkevésbé biztos, főként a pénzügyi, biztosítási területen működőké (mindössze 14 százalékos). A legmagasabb (60 százalékos) túlélési arány változatlanul az egészségügy, a szociális ellátás piaci szereplőit jellemzi. Az átlagosnál kedvezőbbek a kilátások a tudományos és a műszaki tevékenységek területén, a – javulást mutató – mezőgazdaságban és az információs, kommunikáció ágazatban (48–49 százalék körüli rátával).

A népességhez viszonyítva

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vállalkozások aránya a térség népességéhez viszonyítva alacsony, hasonlóan az észak-magyarországi és észak-alföldi régió megyéihez (melyek közül csak Hajdú-Bihar jelent kivételt). A megyében 2013-ban 24 ezer vállalkozás működött, ami az országos 4,1 százaléka, a térség 5,7 százalékos népességi aránya mellett.

Ugyanakkor a működő vállalkozások számának csökkenési üteme a megyében volt a legkisebb 2013-ban: az országos 10 százalékkal szemben 8 százalék. Megyénkben az agráriumban működő vállalkozások száma növekedett, hasonlóan Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyékhez, és a növekedés (közel 180 szervezetszámmal) kiemelkedően itt volt a legnagyobb. Az új vállalkozások alapítása az országostól eltérően a 2012-es visszaesés után a megyében már nem csökkent, kissé emelkedett, ami csak Nógrád megyére volt még jellemző.

A szolgáltató szektorban

– A megye termelőszférájában 1800 ipari, 2000–2100 mezőgazdasági illetve építőipari vállalkozás működött. A többi, mintegy 18 ezer megyei piaci szereplő valamelyik szolgáltató ágazatban van jelen, a legtöbb (közel 6200) a kereskedelemben. Adott ágazaton belül a megyei szereplők súlya jellemzően kisebb a már említett népességi aránynál, kivéve a mezőgazdaságot és az oktatást, ezeknél a vállalkozások 9, illetve 7 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei – zárta elemzését Malakucziné Póka Mária főosztályvezető.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában