Helyi közélet

2015.08.22. 16:12

Valami bűzlik Nyíregyházán - kiszagolni a miértjét mégis nehéz

Nyíregyháza - Az elmúlt napokban hajnalonta megint érezni lehetett a titokzatos eredetű füstszagot Nyíregyházán és néhány környékbeli településen, holott még a múltkori szimatolni kényszerítő rejtélyről se tudtuk lerántani a leplet. De nem adtuk fel, s megorrolva az egymásnak ellentmondó információk miatt, ezúttal újabb szakemberek véleményét kérdeztük a különös jelenségről.

Nyíregyháza - Az elmúlt napokban hajnalonta megint érezni lehetett a titokzatos eredetű füstszagot Nyíregyházán és néhány környékbeli településen, holott még a múltkori szimatolni kényszerítő rejtélyről se tudtuk lerántani a leplet. De nem adtuk fel, s megorrolva az egymásnak ellentmondó információk miatt, ezúttal újabb szakemberek véleményét kérdeztük a különös jelenségről.

Nem hagyta nyugodni szerkesztőségünket, mi okozhatta augusztus második hetében a napokon át terjengő, Nyíregyházán és a környékbeli településeken is érezhető kellemetlen füstszagot. Mivel nemcsak lapunk munkatársait foglalkoztatta a kérdés, honnan érkezett hozzánk a főleg éjszaka és hajnalban kellemetlenkedő orrfacsaró bűz, de olvasóink kíváncsiságát is szerettük volna kielégíteni Újfehértótól Beszterecig, napokon át tartó lázas nyomozásba kezdtünk, s megpróbáltunk felkutatni olyan szakembereket, akik eddig még nem szólaltak meg a témában.

Első nekifutásból mindenki a hortobágyi avartűzre mutogatott, ám ezt a magyarázatot az ellenkező irányú széljárásra hivatkozva többen is vitatták. Persze, ettől még voltak, akik így is találtak összefüggést a két eset között, s logikát az érvelésben, s úgy okoskodtak, hogy a magasabb légrétegben visszafordulhatott felénk a füst.

Milyen szennyező anyagok?

– A mi szakembereinkben is felvetődött a nádudvari tűz esetleges Nyíregyháza térségére gyakorolt hatása, mivel a füst – amely 25-30 kilométerről is jól látszott – az űrfelvételen is kimutatható volt – szögezte le Rozinka Zsolt Illés, a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának vezetője, amikor kérdéseinkkel megkerestük.

– A Széna téren egyébként 1996 óta működik egy automata mérőállomás, amely bizonyos meteorológiai paraméterek mellett többek között nitrogén-dioxidot, szén-monoxidot, ózont és kén-dioxidot is mér. Az adott napokon a levegőminőség jónak volt mondható, leszámítva a határértéket néhány órára meghaladó ózonkoncentráció szintjét. De az egyes légszennyező komponensek értékei nem támasztották alá az érezhető füstszagot. Tehát a magasabb légrétegekbe kerülő nádudvari füstből származó aromás vegyületek éjszakai lecsapódása sem zárható ki, megítélésünk szerint a füstszagot mégis inkább az extrém meleg okozta száraz, szélcsendes időjárásnak, az anticiklon alakította alacsonyabb inverz rétegbe kerülő szennyező anyagok feldúsulásának köszönhettük – mondta el az osztályvezető.

Közeli forrásra utalhat

Labancz Krisztina, az Országos Meteorológiai Szolgálat Éghajlati és Levegőkörnyezeti Főosztályának vezetője végül szélügyben segített tisztázni a kialakult helyzetet.

– Megnéztem az augusztus 11. és 18. közötti időszakra vonatkozó széltérképeket. A megfigyelhető gyenge szél – a tíz méteren mért hivatalos adatok szerint – szinte mindig Nyíregyháza felől fújt a Hortobágy felé. Sajnos, a magassági szélanalízisek sem igazoltak augusztus 15-ig visszamenőleg direkt déli-délkeleti komponenseket.

– Ilyen helyzetben nem valószínű, hogy egy kisebb forrás szennyező hatása távolabbi területekre is eljusson. Nem tartom valószínűnek, hogy a magasban visszaáramolhatott volna olyan mennyiségű füst, ami ekkora területen okozott Szabolcsban kellemetlenséget. Az intenzív égésszag – különösen éjjel és hajnalban – sokkal inkább egy (nagyon is) közeli forrásra utal – hagyta nyitva továbbra is a kérdést a főosztályvezető.

Elkerülik még a pilóták is

Petrovics Bencét, a nyíregyházi repülőtér repülésmeteorológiához értő pilótáját is azzal a kérdéssel kerestük meg: tartható-e a hortobágyi tűzre vonatkozó teória?

– Amikor a pilóták tüzet észlelnek a levegőből, igyekeznek messzire elkerülni, mivel a füstje nagy területen szét tud terjedni. Azt én magam is tapasztaltam már, hogy a füstoszlop dőlése egy bizonyos magasság után képes irányt változtatni, vagyis a légmozgás különböző magasságokon megváltozhat. Elméletben ugyan nem zárható ki, de nehezen tudom elképzelni, hogy feljusson hozzánk az égéstermék délről, amikor éppen északról fúj a szél. Ehhez nagy távolságon, egy igen nagy kört kellene leírnia a felsőbb rétegekben – foglalta össze röviden a véleményét.

KM-MJ


Nyíregyháza - Más is füstszagra ébredt Nyíregyházán? Van, aki szerint égetnek, azért van büdös, más szerint a tartós forróság miatt illatozik a város, egy biztos, jó páran végigjárták reggel a lakásukat, hogy nem gyulladt-e ki valami. tovább »

Nyíregyháza - Már-már helyi nevezetességgé nőtte ki magát, de ma reggel mintha eltűnt volna az életünkből a fojtogató bűz. Mi történt? És mi okozta? Sok olvasónk szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az égő Hortobágy szaga kísértett minket hajnalonként. Messzi van, s az ellentétes szélmozgás is a kétkedőket látszott igazolni. Egyszer és mindenkorra felfedjük, mi okozhatta a reggeli füstszagot. tovább »

Nyíregyháza - Sokadik napja különös bűzre ébred Nyíregyháza. Olvasóink részéről csak úgy záporoztak a felvetések, hogy mi okozhatja a szagot, aminek bukéját az egyik olvasónk találóan "zavarosként" ír le, és ami miatt mindenki háromszor végigjárta már a lakást, hogy melyik konnektor gyulladt ki. Utánaszimatoltunk a dolgoknak, íme a megoldás: tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában