Helyi közélet

2015.09.23. 11:04

6000 lájk, mégse nagyon mozdulnak az emberek - pedig jól jönne néha egy üdítő, vagy egy energiaszelet

Nyíregyháza, Budapest - Tegnaptól az első nyíregyházi gyűjtőponton is várják az adományokat a helyi Zsaruellátók. – Az elosztópontokról nem szívesen beszélünk, nehogy a migránsok, vagy más illetéktelenek megrohamozzanak bennünket - mondta Orosz Tibor.

Nyíregyháza, Budapest - Tegnaptól az első nyíregyházi gyűjtőponton is várják az adományokat a helyi Zsaruellátók. – Az elosztópontokról nem szívesen beszélünk, nehogy a migránsok, vagy más illetéktelenek megrohamozzanak bennünket - mondta Orosz Tibor.

Szekeresné Kiss Viktória néhány napja tagja a férjével a fővárosból koordinált Zsaruellátók karitatív szervezetnek. Szinte egy éjszaka alatt döntötték el, hogy kiválasztva a legmegbízhatóbb társadalmi tömörülést, a tettek mezejére lépnek. – Az elmúlt este órákon át próbáltuk kitalálni, hogyan is kellene a gyűjtést megszervezni a megyében. Ha nem lenne a Zsaruellátó, mi akkor is lépnénk, mivel követve a határon zajló eseményeket, eldöntöttük a férjemmel, hogy segíteni szeretnénk. Van a tároláshoz helyünk, teherautónk is, amivel szállítani tudunk, s a Folyóka utca 14. alatti gyűjtőpontunkon várjuk az adományokat.

Segíteni, s nem minősíteni

– Mindezzel nem a rendőri szerveket kívánjuk minősíteni, s a világhálón terjedő rossz­indulatú megjegyzésekkel ellentétben biztosan tudjuk, hogy a kapitányságok igyekeznek mindennel ellátni a határon szolgálókat. Kemény a szolgálat, s aki már hosszú órák óta van talpon, szívesen elfogadna egy doboz üdítőt, egy energiaszeletet vagy bármi mást. Persze kikötöttük, hogy ha már mi szállítunk, nem rakjuk le a szállítmányt akárhol.

– Igazán az volna a jó, ha egy intézmény vagy az érintett önkormányzatok fogadnák az adományokat, s ők osztanák ki a rendőrök között. Tokajban nem sokkal előttünk kezdtek, de ott már helyi képviselő is az ügy mellé állt. Itt egyelőre nem mozdulnak az emberek, pedig hatezren lájkolták az oldalunkat. Remélem, nem csak bennünket döbbentett meg, amikor a rendőreinknek rezzenéstelen arccal kellett állniuk a kődobálók ostromát, s hamarosan teletölthetjük a teherautónkat – nyilatkozta.

– Egy hete kezdtük el a munkát kollégámmal, Wéber Botonddal, akit sokan onnan is ismerhetnek, hogy az édesapja a kőbányai alpolgármester. Segíteni akarunk a szabadban dolgozó határőrizeti szerveknek, s nem várunk elismerést, sem vállveregetést. – mondta el lapunknak Orosz Tibor, a Kőbányai Wolf Polgárőrség elnöke, a Zsaruellátó országos polgári szerveződés egyik koordinátora.

– Most már több vidéki gyűjtőponton is át tudjuk venni a küldeményeket, s a polgárőrség bevonásával akár el is tudunk menni nagyobb mennyiségű adományokért. A kollégáink jelen pillanatban is szelektálják az élelmiszert, s készítik elő a szállítást. Arra nagyon vigyázunk, hogy romlandó áru ne kerülhessen a göngyölegekbe. Ezeket még a mai napon kiosztjuk a rendőrök között, s mindent ott adunk át, ahol arra igény van.

– Több konvojnyi rakományt is elszállítottunk már, s kezdetben több rendőri vezetővel is egyeztettünk. Megértjük, hogy a kapitányságok szállítási és tárolási kapacitás hiányában nem tudják vállalni a szállítmányok átvételét. De mivel ez egy civil, karitatív kezdeményezés, szerencsére senki nem gondolja úgy, hogy tiltani kellene a gyűjtést. Nálunk mindent tételesen bevételezünk egy erre a célra rendszeresített nyomtatványon, s nem fordulhat elő visszaélés.

Vannak jól őrzött titkaik is

– Az elosztópontokról nem szívesen beszélünk, nehogy a migránsok, vagy más illetéktelenek megrohamozzanak bennünket. Nekünk a karitatív munka biztonságtechnikai részleteire is oda kell figyelnünk. A magunk részéről sajnáljuk a hazájukból elüldözötteket, de a magánvéleményünk az, hogy ott kellene őket segíteni, ahol a problémák keletkeztek – zárta gondolatait Orosz Tibor.

Egy köszönőlevélből, odalenn délről

„Köszönjük az általatok összegyűjtött felsorolhatatlan termékeket. Az étel, ital, gyógyszer, mind-mind óriási segítség. Nem kell nélkülöznünk semmit, ezért aztán meg tudjuk védeni kis hazánkat.

Azonban van itt még valami: az általatok készített kis levelek, üzenetek. Amikor ott állsz egy az országot támadó tömeggel szemben, nem sírsz, nem félsz, csupán az van a fejedben, hogy meg kell védeni, ami a miénk. Azonban amikor elolvassuk a nekünk szánt üzeneteiteket, akkor bizony előfordul, hogy könnybe lábad a szemünk. Ilyenkor érzed, hogy ugyan te vagy ott a „tűzvonalban”, de egy egész ország áll mögötted, és ha kell, segít neked. Tehát még egyszer köszönöm az összes rendőr, katona nevében! Tisztelet minden segítő embernek, óriásiak vagytok!”

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában