Helyi közélet

2015.09.04. 08:51

Ajak bekeményít: visszaveszi az iskoláját a Klik-től!

A mintegy 4 ezer lakosú Ajak polgármestere megdöbbenve hallotta, hogy a „klikkes” oktatási intézményekben tartozásra hivatkozva átmenetileg megszüntették valamelyik közműszolgáltatást. – Nálunk ez nem történhet meg – szögezi le a városvezető.

A mintegy 4 ezer lakosú Ajak polgármestere megdöbbenve hallotta, hogy a „klikkes” oktatási intézményekben tartozásra hivatkozva átmenetileg megszüntették valamelyik közműszolgáltatást. – Nálunk ez nem történhet meg – szögezi le a városvezető.

A város első embere, Kerekes Miklós azt mondja, folyamatosan egyeztetnek az iskolavezetéssel, a városlakókkal, mit és hogyan tegyenek.

– Ezt nem lehet akkor megtenni, ha egy intézményfenntartó központ kezében van a mindennapi működés, mert nem látják a gondokat, nem érzékelik a problémákat, amelyekre azonnali megoldás kell – magyarázza a polgármester. Elismeri, szakmai és pedagógiai szempontból fontos a Klik, ezt lehet és kell is központilag iránytani, de intézményt működtetni nem.

Szívügyünk az iskolánk

– A legelső pillanatban is azt mondtam – ebben partner volt a képviselő-testület is –, ezt mi tudjuk a legjobban csinálni, mert a szívügyünk az iskolánk, a mi felelősségünk, hogy a gyermekeink minőségi körülmények között tanuljanak. A rendezett környezet, a kiváló infrastruktúra, a biztonság, a tisztaság és a kiszámítható, biztos háttér adja meg a nyugalmat a szülőknek és a diákoknak, az oktató-nevelő munkához pedig a pedagógusoknak. Az nem működőképes, ha egy betört ablak miatt végig kell telefonálni a fél országot – érzékelteti a városvezető, miért nem lehet zökkenőmentes a központi üzemeltetés, hiszen ott nem egy iskola van, ami a legfontosabb, hanem sok „kicsit fontos” intézmény. De ez sem lehet magyarázat arra, hogy elzárják a gázt, a villanyt vagy a vizet az épületben.

– Valahol valaki borzasztóan nagyot hibázott. Ez nem történhet meg akkor, ha az önkormányzat a gazdája az iskolának – erősíti meg Kerekes Miklós, és polgármesterként, valamint az TÖOSZ alelnökeként is azt tanácsolja a kollégáinak: legyenek bátrak, és merjenek iskolaműködtetők lenni!

Persze komoly kérdés, az ehhez szükséges pénz rendelkezésre áll-e. Ajak szerencsés helyzetben van, a helyi és ipar­űzési adóból, az önkormányzat 100%-os tulajdonában lévő társas vállalkozásokból van saját bevétele, de optimális és ideális(!) intézményméret és gyermeklétszám mellett, energiatakarékos megoldásokkal a rendelkezésre álló bevételek szinte teljesen fedezik a kiadásokat.

Az önkormányzat saját bevételei ingadozhatnak, és csökkenésük esetén minimális kiegészítésre lehet szükség. Például a gépjárműadó központi költségvetésbe kerülő része 60%-a, az elvont összeg csökkentése, a helyben maradó gépjárműadó növekedése megfelelő stabilitást jelenthetne az önkormányzatoknak. Bár kétségtelen, legjobb helyzetben a stabil, biztos anyagi helyzetben lévő önkormányzatok vannak. Szintén sarkalatos kérdés, hogyan tartható fenn a gyermeklétszám, mit lehet az elvándorlás ellen tenni. Például azzal, hogy az önkormányzat munkahelyeket teremt.

Ajakon 23 hektáron dohánytermesztéssel foglalkozó céget alapítottak, és munkát, a közmunkánál magasabb bért adnak az ott dolgozóknak. De figyelnek arra is, hogy a város vonzó, megtartó legyen, ahol jó élni. Ennek köszönhetően az utóbbi években megállt a gyermeklétszám-csökkenés, sőt, ezért is tudtak újabb óvodai csoportot indítani. – Várhatunk a csodára, de ahogyan a mondás is tartja, segíts magadon az Isten is megsegít!

Segítenek a lakosságnak

Közüzemi díjtartozása nemcsak intézménynek lehet, hanem önhibáján kívül magánszemélyeknek is.

– Kell, hogy a szolgáltatókban legyen tolerancia, adjanak lehetőséget a részletfizetésre, ám ha ezek ellenére is kikapcsolják a szolgáltatást, akkor nem marad más, mint az önkormányzat – említi Kerekes Miklós. Eddig több mint tucatnyi embernek segítettek, hogy ne maradjanak gáz vagy villany nélkül.

– Nagyon fontos, hogy időben kérjenek segítséget, mert amikor már kikötötték a villanyt, gázt, sokkal nehezebb és drágább megoldást találni.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában