Helyi közélet

2015.09.06. 18:15

Amerikáig repült az (acél)lándzsa

Nyíregyháza, Osceola - Német közreműködéssel az USA-beli Arkansas államba szállított nagyberendezéseket a nyíregyházi cég.

Nyíregyháza, Osceola - Német közreműködéssel az USA-beli Arkansas államba szállított nagyberendezéseket a nyíregyházi cég.

Nem mindennapos, amit a húszesztendős tapasztalattal felvértezett nyíregyházi vállalkozás véghezvitt: a közelmúltban a Mississippi mellett fekvő Osceola városába, a Big River Steel nevű amerikai cég acélművébe szállított le egyedi nagyberendezéseket, az úgynevezett RH rendszerű acélgyártási technológia részeként. A kétszázezer eurót meghaladó megrendelés részleteiről a Termaschinen Kft. tulajdonosa, Terdik János beszélt lapunknak.

Az acélműbe szállítanak

– Az amerikai cég az Arkansas állambeli Osceolában, egy blokkban felépített egy acélművet, egy hengerművet és egy horganyozóüzemet. Egy német partnercégünk, az SMS Simag közreműködésével a Big River Steel acélművébe szállítottunk bizonyos szerkezeteket. Ebben az üzemben folyékony acélt állítanak elő az amerikaiak, amiből a különféle eljárások során, több lépcsőben finomlemezt készítenek, ezt feltekercselik, majd horganyozzák. Az üzem kapacitása 1,6 millió tonna/év, a legyártott finomlemezeket az autóipar részére értékesítik – mondta az ügyvezető.

Terdik Jánostól megtudtuk: tavaly decemberben kezdődtek a tárgyalások a német Simag cég képviselőivel, akik több cégtől, köztük egy kínaitól is kértek referenciát és árajánlatot.

– Végül mi kerültünk ki győztesen a versenyből, előszerződést kötöttünk. Négy szakaszban ment le a gyártás és a tesztelés, augusztus közepén volt az utolsó átadás-átvétel. Végig minden rendben ment, ezért hálás vagyok a kollégáimnak és a csapat fizikai dolgozóinak is – mondott köszönetet a Termaschinen Kft. minden egyes alkalmazottjának Terdik János, akinek az örömébe egy kis üröm is vegyült.– Sajnos egyes munkafolyamatok elvégzéséhez Borsod megyei alvállalkozókat kellett bevonnunk, mert nem találtunk elég és megfelelő képzettségű embert egy ilyen horderejű megbízás elvégzésére. Sőt, a jövőre nézve a szakember-utánpótlásunkat sem látom teljesen biztosítottnak, úgy gondolom, hogy a lakatos, a hegesztő, és az esztergályos szakmában évek óta nincs megfelelő szakiskolai képzés. Előrelépés lehet azonban e téren az, hogy a Klik-től elkerültek a szakiskolák, és a Nemzetgazdasági Minisztérium alá szervezték az intézményeket. Ezt már jobb irányvonalnak tartom, hiszen a minisztériumban jobban látják, hogy a szakképzésnek a gazdaság milyen igényeit kell kielégítenie.

Már általános iskolában

A szakképzési centrumok létrejöttéről Terdik János elmondta: örül, hogy több hatáskört kapnak ezek a centrumok, de szerinte a szakiskolások „verbuválását” már általános iskolában el kellene kezdeni, és ez legyen az iskolák feladata, de működjenek együtt a gyakorlati képző helyekkel.

– Egy fehérgyarmati ismerősöm összehívta a helyi általános iskolák igazgatóit, a továbbtanulás előtt álló gyerekeket és azok szüleit, s körbevezette őket a saját üzemében, amolyan kedvcsinálóként. Úgy gondolom, hogy ez nagyon ügyes húzás volt, de mégsem egy vállalkozónak kellene az ehhez hasonló lépéseket megtenni – mondta Terdik János, aki az iparkamarai szerepvállalást még tovább erősítené a jövőben, hiszen ők szervezik meg a szakiskolások gyakorlati képzését, ők kötik a tanulószerződéseket, és ők tartják a kapcsolatot a vállalkozásokkal. – A kamarának ezt a tevékenységét szorosan az elméleti oktatást végző szakképző iskolák, illetve a gyakorlati oktatást végző termelőüzemek közreműködésével és egyetértésével kell megtenni.


A megrendelés

– három darab nagy lándzsa az oxigén és argon adagolásához az olvasztóüstbe

– nyolc darab lándzsa a folyékony acél hőmérsékletének méréséhez, illetve az analízishez szükséges mintavételre

– különb öző nagyobb átmérőjű, vastag falú csövek az ötvöző- és egyéb adalékanyagok adagolásához

– egy darab forgó elosztó az ötvözőanyag adagolásához

– komplett pneumatikus asztal

– Háromféle különböző méretű kompenzátor pneumatikus működtetéssel

– állványrendszer a konverter falazásához

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában