Helyi közélet

2015.09.06. 18:15

Amerikáig repült az (acél)lándzsa

Nyíregyháza, Osceola - Német közreműködéssel az USA-beli Arkansas államba szállított nagyberendezéseket a nyíregyházi cég.

Nyíregyháza, Osceola - Német közreműködéssel az USA-beli Arkansas államba szállított nagyberendezéseket a nyíregyházi cég.

Nem mindennapos, amit a húszesztendős tapasztalattal felvértezett nyíregyházi vállalkozás véghezvitt: a közelmúltban a Mississippi mellett fekvő Osceola városába, a Big River Steel nevű amerikai cég acélművébe szállított le egyedi nagyberendezéseket, az úgynevezett RH rendszerű acélgyártási technológia részeként. A kétszázezer eurót meghaladó megrendelés részleteiről a Termaschinen Kft. tulajdonosa, Terdik János beszélt lapunknak.

Az acélműbe szállítanak

– Az amerikai cég az Arkansas állambeli Osceolában, egy blokkban felépített egy acélművet, egy hengerművet és egy horganyozóüzemet. Egy német partnercégünk, az SMS Simag közreműködésével a Big River Steel acélművébe szállítottunk bizonyos szerkezeteket. Ebben az üzemben folyékony acélt állítanak elő az amerikaiak, amiből a különféle eljárások során, több lépcsőben finomlemezt készítenek, ezt feltekercselik, majd horganyozzák. Az üzem kapacitása 1,6 millió tonna/év, a legyártott finomlemezeket az autóipar részére értékesítik – mondta az ügyvezető.

Terdik Jánostól megtudtuk: tavaly decemberben kezdődtek a tárgyalások a német Simag cég képviselőivel, akik több cégtől, köztük egy kínaitól is kértek referenciát és árajánlatot.

– Végül mi kerültünk ki győztesen a versenyből, előszerződést kötöttünk. Négy szakaszban ment le a gyártás és a tesztelés, augusztus közepén volt az utolsó átadás-átvétel. Végig minden rendben ment, ezért hálás vagyok a kollégáimnak és a csapat fizikai dolgozóinak is – mondott köszönetet a Termaschinen Kft. minden egyes alkalmazottjának Terdik János, akinek az örömébe egy kis üröm is vegyült.



– Sajnos egyes munkafolyamatok elvégzéséhez Borsod megyei alvállalkozókat kellett bevonnunk, mert nem találtunk elég és megfelelő képzettségű embert egy ilyen horderejű megbízás elvégzésére. Sőt, a jövőre nézve a szakember-utánpótlásunkat sem látom teljesen biztosítottnak, úgy gondolom, hogy a lakatos, a hegesztő, és az esztergályos szakmában évek óta nincs megfelelő szakiskolai képzés. Előrelépés lehet azonban e téren az, hogy a Klik-től elkerültek a szakiskolák, és a Nemzetgazdasági Minisztérium alá szervezték az intézményeket. Ezt már jobb irányvonalnak tartom, hiszen a minisztériumban jobban látják, hogy a szakképzésnek a gazdaság milyen igényeit kell kielégítenie.

Már általános iskolában

A szakképzési centrumok létrejöttéről Terdik János elmondta: örül, hogy több hatáskört kapnak ezek a centrumok, de szerinte a szakiskolások „verbuválását” már általános iskolában el kellene kezdeni, és ez legyen az iskolák feladata, de működjenek együtt a gyakorlati képző helyekkel.

– Egy fehérgyarmati ismerősöm összehívta a helyi általános iskolák igazgatóit, a továbbtanulás előtt álló gyerekeket és azok szüleit, s körbevezette őket a saját üzemében, amolyan kedvcsinálóként. Úgy gondolom, hogy ez nagyon ügyes húzás volt, de mégsem egy vállalkozónak kellene az ehhez hasonló lépéseket megtenni – mondta Terdik János, aki az iparkamarai szerepvállalást még tovább erősítené a jövőben, hiszen ők szervezik meg a szakiskolások gyakorlati képzését, ők kötik a tanulószerződéseket, és ők tartják a kapcsolatot a vállalkozásokkal. – A kamarának ezt a tevékenységét szorosan az elméleti oktatást végző szakképző iskolák, illetve a gyakorlati oktatást végző termelőüzemek közreműködésével és egyetértésével kell megtenni.


A megrendelés

– három darab nagy lándzsa az oxigén és argon adagolásához az olvasztóüstbe

– nyolc darab lándzsa a folyékony acél hőmérsékletének méréséhez, illetve az analízishez szükséges mintavételre

– különb öző nagyobb átmérőjű, vastag falú csövek az ötvöző- és egyéb adalékanyagok adagolásához

– egy darab forgó elosztó az ötvözőanyag adagolásához

– komplett pneumatikus asztal

– Háromféle különböző méretű kompenzátor pneumatikus működtetéssel

– állványrendszer a konverter falazásához

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában