Helyi közélet

2015.09.17. 13:20

Hódít a balkányi mamut

Balkány - Százötven esztendős óriás mamutfenyő vezet a 2015-ös Év Fája-versenyen.

Balkány - Százötven esztendős óriás mamutfenyő vezet a 2015-ös Év Fája-versenyen.

Óriási. Monumentális. Bámulatos. És még lehetne sorolni a jellemzőit annak a terebélyes fának, amely Csiffytanyán vigyázza az ott élők dolgos mindennapjait. Mostanság nemcsak gyönyörködni lehet benne, hanem szavazhatunk is rá, mivel tagja az Év Fája 2015 mezőnyének.

Az óvodások is ámultak

A nevezett fák közül a zsűri választotta ki a döntősöket. A finálé nyilvános, ahol a közönség voksai döntik el a végeredményt. Nos, a szerda délutáni állás szerint a balkányi mamutfenyőre érkezett eddig a legtöbb szavazat.

– A helyi emberek nagyon büszkék arra, hogy az a mamutfenyő nálunk van – említette Oláhné Rácz Tünde óvodapedagógus. A minap kirándulást szerveztek oda, ahol egyébként pihenési és főzési lehetőség is kínálja magát. A csöppségek hatalmas kört alkotva érték át a 28 méteres fát.

– A Szent Jácint Görögkatolikus Óvodával mentünk ki, ott találkoztunk az abapusztai és a cibakpusztai tagóvodába járókkal. Mindenkit lenyűgözött a látvány, egyszerűen nem lehet betelni azzal, hogy milyen óriási a fenyő.

A fa hajdanán a Jármy-kastély díszkertjében magasodott, valószínűleg az 1860-as években ültette a balkányi Finta József. A park fái közül egyedüliként élte túl a másfél évszázad küzdelmeit. A tiszteletet parancsoló fenyőmatuzsálemet 1968-ban villámcsapás érte, amitől kettéhasadt, és elvesztette a lombkoronája felét. A megcsonkult fenyő kettévált törzsét vaspántokkal kapcsolták össze. A fát 1989-ben a Természetvédelmi Hivatal nyilvánította védetté.

Október 18-áig lehet szavazni az Év Fájára a http://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon. A győztes részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek első helyezettje elnyeri majd az Európai Év Fája megtisztelő titulust. A balkányi mamut feltartóztathatatlan...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában