Helyi közélet

2015.09.16. 08:31

Iskolakezdés, szalagavató - böjtölhet miatta a család?

Nyíregyháza, Tiszadob - Sokat kicsengettek, mire becsengettek: több tízezer forintot is kivett a családi kasszából az, hogy suliba kell küldeni a gyereket.

Nyíregyháza, Tiszadob - Sokat kicsengettek, mire becsengettek: több tízezer forintot is kivett a családi kasszából az, hogy suliba kell küldeni a gyereket.

Az iskoláskorú gyermeket nevelő szülők egy része képtelen volt önerőből előteremteni a tanévkezdéshez szükséges pénzt, ezért – jobb híján – eladósította magát. Aki nem akart vagy nem tudott barátoknál, rokonoknál, szomszédoknál kilincselni, kénytelen volt hitelt felvenni.

A statisztikákból egyértelműen kitűnik, hogy leginkább folyószámlahitelekből és hitelkártyákból fedezték a bajban lévő családok a szeptemberi iskolai startot. Az MKB Bank adatai alapján kétszer annyian vettek igénybe folyószámla-hitelkeretet a tanévkezdés környékén, mint például májusban. A személyi kölcsönöknél 40 százalék volt az emelkedés. A Provident Pénzügyi Zrt. felmérése szerint a szülők 45 százaléka több mint 50 ezer forintot költött a gyerekek beiskolázására, 15–15 százalékuk 30–50 ezer forint közötti összeget fizetett ki a tanévkezdéskor. A személyi kölcsönöknél nyár végén nőtt nagy mértékben az érdeklődés.

Se bank-, se uzsorahitel!

A Tiszadobon élő Kiss Magdolna négy gyermeket nevel, ebből három még az iskolapadot koptatja. Az édesanya, aki a jövő hónapban már nagymama lesz, így élte meg az idei tanévkezdést: – Nagy könnyebbséget jelent, hogy a tankönyveket és az étkezést ingyen vagy támogatottan kapják a gyerekek, de így sem volt olcsó mulatság felkészülni az iskolára. A füzetek és írószerek mellett iskolatáskákra, ruhákra, cipőkre és „speciális felszerelésekre” is költenünk kellett. A középső fiam, Zsolti immár szakközépiskolás Tiszavasváriban, hegesztőnek tanul. Neki például munkaruhára, acélbetétes bakancsra, tolómérőre, mérőszalagra is szüksége volt.

– A lányom, Stella, végzős a nyíregyházi Zayban. Nagyot néztem, amikor a szülői értekezleten bejelentették, mennyi pluszkiadással jár majd a szalagavató, illetve a felkészülés a ballagási ünnepségre. – Ha nehezen is, de előteremtettük az iskolakezdéshez szükséges pénzt, majd ­„kiböjtöljük” valahogy a többit is. Közmunkások lévén nekünk aligha adnak hitelt a bankok, uzsoracsapdába pedig bolond leszek belehajszolni a családomat! – mondta Magdolna.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik