Helyi közélet

2015.09.06. 15:36

Jól ellátták az utasok hasát

Nyíregyháza - Változnak az idők, változik a vonatok sebessége. Mindezeket példázza, hogy egykoron kényelmesen meg lehetett ebédelni, vacsorázni utazás közben az elegáns éttermi kocsikban az Utasellátó Vállalatnak ­köszönhetően, később azonban a cég felváltotta azokat a sokkal egyszerűbb büfékocsikra. A korábbi éveket idézi meg az a kiállítás, ami csütörtökön nyílt meg a Nyíregyházán, a vasutas művelődési házban.

Nyíregyháza - Változnak az idők, változik a vonatok sebessége. Mindezeket példázza, hogy egykoron kényelmesen meg lehetett ebédelni, vacsorázni utazás közben az elegáns éttermi kocsikban az Utasellátó Vállalatnak ­köszönhetően, később azonban a cég felváltotta azokat a sokkal egyszerűbb büfékocsikra. A korábbi éveket idézi meg az a kiállítás, ami csütörtökön nyílt meg a Nyíregyházán, a vasutas művelődési házban.

Bár nem kattognak a kerekek alattunk, az ablak előtt sem suhannak el hazánk szebbnél szebb tájai, mégis úgy érezhetjük, hogy régi korok vonatain ülünk. Mégpedig olyan szerelvényeken, amelyeken éttermi vagy büfékocsik várják a megéhezett és megszomjazott utasokat, akik pedig restek odáig elmenni, azokhoz eljön a kerekes kiskocsi megpakolva szendvicsekkel, csokirolóval, Utas üdítővel.

Múltat idéző tárgyak és tálak

Erre a különleges múltbeli utazásra a nyíregyház VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtárban van lehetőségünk, csütörtökön ugyanis ott nyílt meg az Utasellátó múltját bemutató vándorkiállítás. A kiállított tárgyak, étkészletek az idősebbekben régi, szép, nosztalgikus emlékeket ébreszthetnek, a gyorsétkezdéken felnövekvő fiatalok pedig csodálkozva hallgathatják a történeteket arról, hogy egykoron kényelmesen meg lehetett ebédelni vagy vacsorázni addig, amíg a vonat Nyíregyházáról elért a fővárosig.

Az utasokért van 67 éve

Mint a kiállítás megnyitóján Imri János, a MÁV Start Zrt. Utasellátó Központ vezetője elmondta, tulajdonképpen a vasúttal egyidős tevékenység az utasok kiszolgálása és a hálókocsik üzembe állítása. Egykor Magyarországon külföldi cégek végezték ezeket a szolgáltatásokat, majd 67 évvel ezelőtt, 1948-ban az állam létrehozta az Utasellátó Vállalatot, ami ha egy időben látszólag el is tűnt, folyamatosan működött, s működik mind a mai napig. Szólt arról is, hogy a kiállított tárgyak csupán egy részletét jelentik az igen nagy anyagnak, aminek az összegyűjtése Nehéz György érdeme, hiszen az ő magángyűjteményéről van szó.

Nehéz György 32 esztendős budapesti fiatalember. Először is arról faggattuk, hogyan született meg a gyűjtés ötlete.

– 2008-ban, az Utasellátó megalapításának 60. évfordulójára sikerült egy időszaki kiállítást megrendezni a Vendéglátóipari Múzeumban. A kiállítás elbontása után a tárgyak visszakerültek a tulajdonosokhoz, s akkor jött a gondolat, hogy jó lenne mindezt egyben tartani. Így kezdtem el a régi tárgyakat gyűjteni – elevenítette fel az előzményeket a kiállított tárgyak tulajdonosa, aki 2004 óta dolgozik a MÁV-nál, napjainkban a MÁV Startnál bevétel-ellen­őrzési előadó. Rákérdeztünk arra is, vajon mostanában honnan lehet a régi tárgyakat, az utasellátós logóval ellátott étkészleteket beszerezni.

– Rendszeresen böngészem az internetet, mindig vannak eladásra kínált relikviák. A saját pénzemből vásárolom meg ezeket, több millió forintot fizettem már ki 2009 óta erre a hobbira. A már összegyűjtött tárgyakat nem adom tovább senkinek sem, de azt sem akarom, hogy csak én láthassam azokat, ezért szorgalmazom a vidéki kiállításokat.

Mogyoródon is ott voltak

– Természetesen az Utasellátó múltjával is alaposabban megismerkedtem az elmúlt években. Ma már kevesen tudják, de egykoron az Utasellátó szolgáltatásait vette igénybe a Malév, a Mávaut, a Parlament, valamint Mogyoródon az első három magyarországi Forma–1-es futam. A déligyümölcsök – a narancs, a banán – az Utasellátónak köszönhetően kerültek be kezdetben az országba. Praktikussági szempontból a kis üveges bort is az Utasellátó vezette be.

S hogy Nehéz György számára melyik a legkedvesebb tárgy? – Nem tudok választani, egyformán a szívemhez nőtt valamennyi kiállítási darab – válaszolta a kérdésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában