Helyi közélet

2015.09.16. 16:23

Karcsúsítanak

<em>Már csak azért is meglepődtem a híren, mert nem más, mint a legújabb kormánypárti lap, a Magyar Idők tette szóvá a héten, hogy a kiskereskedelemben karcsúsítás megy végbe. A Tesco az év végéig teljesen megszünteti országos hálózatában az éjszakai műszakot, amivel 100-150 milliós bérköltséget tud majd megspórolni. </em>Angyal Sándor jegyzete.

Már csak azért is meglepődtem a híren, mert nem más, mint a legújabb kormánypárti lap, a Magyar Idők tette szóvá a héten, hogy a kiskereskedelemben karcsúsítás megy végbe. A Tesco az év végéig teljesen megszünteti országos hálózatában az éjszakai műszakot, amivel 100-150 milliós bérköltséget tud majd megspórolni. Angyal Sándor jegyzete.

Az idézett lap szerint ez 15-20 ezer forintos jövedelemcsökkenést is jelenthet néhány ezer alkalmazottnak. A multi szerint az újság túloz, mert az általa említett 4 ezer munkavállalóval szemben csak 340 dolgozót érinthet az éjszakai árufeltöltés megszüntetése.

Nemhogy béremelésen törnék a fejüket, nem riadnak vissza a ”bujtatott leépítéstől” sem: nem töltik fel a távozók helyét! Rögvest felpattant a szakmai szakszervezet, mondván, hogy a teljes ágazatot létszámhiány és szakmai elvándorlás jellemzi, amit minimum 30 százalékos béremeléssel lehetne csak megszüntetni. Egy fityiszt – mondatják erre a kereskedelmi vezetők, hiszen a kormány – állítólag – 30 milliárdos különadót helyezett kilátásba a cégeknek, amit le kell perkálniuk az év végén.

Rettegnek ugyanis attól, hogyha két éven át veszteségesek lesznek, akkor vehetik a kalapjukat, lehúzhatják a rolót, mert bezárják az üzletet. Ezért aztán nemhogy béremelésen törnék a fejüket, nem riadnak vissza a „bujtatott leépítéstől” sem: ha távozik a dolgozók 30 százaléka a kisebb kereset miatt, akkor helyettük egyáltalán nem vesznek fel új embereket, és megspórolják a terhes különadó egy részét…

Akárhogyan is alakul a helyzet, nekem az csiklandozza a csőrömet: ha éjszaka nem töltik fel az áruház polcait, mit tudnak majd vásárolni ott a korai műszakba menők? Ja, persze, akinek jó a foga, megeszi majd a kőkemény kiflit, zsemlét is, vagy a száraz kenyeret nézi pirítósnak. Váljék egészségére!


Nyíregyháza - A KASZ, azaz a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete tiltakozik és kollektív munkaügyi vitát kezdeményez a Tescónál, mivel a vállalat bejelentette, hogy januárig megszünteti az éjszakai munkavégzés jelentős részét a hazai áruházaiban. tovább »

Budapest - Az októbertől januárig tartó időszakban az éjszakai műszak megszüntetése, ezzel a négy fázisban történő átállás a nappali árufeltöltésre közvetlenül 350 munkavállalót érint a Tescónál; a cég a szakszervezetekkel való egyeztetések során olyan megállapodásra szeretne, hogy az érintetteknek a vállalaton belül más munkalehetőséget biztosíthasson. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában