Helyi közélet

2015.09.24. 17:39

Kurucos lesz az idei szilvanap

Tarpa - Székelykaput avatnak, s olimpikonok is ünneplik a pálinkát Tarpán.

Tarpa - Székelykaput avatnak, s olimpikonok is ünneplik a pálinkát Tarpán.

Nemtudom szilvás gombócból sok lehet az egy tucat, ám a Szatmár-Beregi Szilvanapból, benne a szintén Tarpához kötődő pálinkalovagok celebrálta Új pálinka ünnepéből aligha. A kuruc kegyhelynek számító településen szeptember 26-án rendezik a XII. Szatmár-Beregi Szilvanapot, amely a Tarpai Nagyközségi Önkormányzat – akár történelminek is nevezhető – eseményeivel fonódik össze.

Illusztris vendégekkel

Ezen a szombaton írják alá 11 órakor Esze Tamás és Mikes Kelemen faluja, vagyis Tarpa és az erdélyi Zágon között a testvértelepülési megállapodást, illetve Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tilki Attila országgyűlési képviselő személyes közreműködésével felavatnak egy közösen faragott székelykaput is a kuruc hagyományok ápolásában tanúsított együttműködés erősítésére.

A rendezvényt olimpiai bajnok sportolók – többek között a vízilabdázó Vári Attila és az úszó Wladár Sándor (kétszeres és egyszeres olimpiai bajnokok) – is megtisztelik, ezzel is népszerűsítve a 2024-es olimpiára jelentkező Budapestet. „Az Észak-alföldi régió ajánlásával” kitüntető címet birtokló rendezvény a Tarpán, illetve Szatmár-Beregben előállított termékek bemutatásával a szatmár-beregi lehetőségeket, a helyi kis- és középvállalkozásokat és a vidéki turizmust is népszerűsíteni hivatott.

A XII. Szatmár-Beregi Szilvanap a térség jellegzetes gyümölcseiből és a mézből készített tájjellegű termékek komplex bemutatásán belül külön is hangsúlyt kíván adni a messze földön hírneves szatmári szilvából készült finomságoknak.

Lovagi ceremónia

A helyi és környékbeli együttesek és népművészeti programok között 14 órától tartja hagyományos, évjárat-értékelő és lovagavató ceremóniáját az idén tízéves Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend, s természetesen a 2015. évi pálinkaverseny győzteseit is kihirdetik. A lovagok az ilyen fellépésekkel a szatmár-beregi „pálinkakultúra” kialakításáért, s Tarpa „pálinkafővárosává” emeléséért is munkálkodnak.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában