Helyi közélet

2015.09.11. 07:23

Megmentik a termelőket?

Ófehértó - A Madosz aggódik a közel 20 ezer, többszörösen hátrányos helyzetű munkavállaló további foglalkoztatásáért. Aggódik azokért, akinek ez idáig a dohánytermesztés nyújtott egyetlen, biztos megélhetési forrást Magyarországon.

Ófehértó - A Madosz aggódik a közel 20 ezer, többszörösen hátrányos helyzetű munkavállaló további foglalkoztatásáért. Aggódik azokért, akinek ez idáig a dohánytermesztés nyújtott egyetlen, biztos megélhetési forrást Magyarországon.

Bényei Illés a továbbiakban a 2015–2020-as európai uniós költségvetési ciklus negatív változásairól elmondta: jelentősen befolyásolja a hagyományos dohánytermő területek mentén élők sorsát. Az EU a továbbiakban nem támogatja a dohánynövénnyel kapcsolatos kétkezi munkát, a kieső összegeket hazai forrásokból kellene pótolni. Támogatás és jövedelmezőség nélkül a dohánytermesztők a településen élőknek sem tudnak rendszeres foglalkoztatást biztosítani. A helyzet komolyságát jól példázza, hogy az érintett területek nyolcvan százaléka az amúgy is munkanélküliség sújtotta Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található.

– Az idén egyébként az időjárás sem kedvezett a termésnek: az aszály miatt várhatóan 25 százalékos kieséssel kell számolniuk a termesztőknek. Ráadásul nemcsak kevesebb, de gyengébb minőségű is a dohány, mindez pedig rányomja a bélyegét a felvásárlási árakra – tette hozzá a Madosz elnöke.

Az FM helyettes államtitkára előadásában az új EU-s költségvetési ciklus ágazati támogatási szisztémájáról egyebek mellett kifejtette: a dohánytermesztéshez évente összesen ötmilliárd forintot kaphatnak majd a termesztők. Az összeg nagyobb részét, 3,5 milliárd forintot átmeneti nemzeti támogatásként, a fennmaradó 1,5 milliárdot pedig az uniós lehetőségek szabta határig feltornázott „de minimis” forrásból folyósítják majd számukra. Ez hektáronként átlagosan 900 ezer forintos támogatás lesz, amit a gazdálkodók számára – az idei támogatási feltételek teljesítése esetén – várhatóan 2016 második negyedévében fizetnek ki – hangsúlyozta Feldman Zsolt.

A házigazda Fehértó Szövetkezet elnöke, Kocsis Miklós helyi tapasztalatairól számot adva öntözéses ter­mesztést folytató gazdaságának termésmenyiségére nem panaszkodott, ám véleménye szerint a megtermesztett dohány minőségét egy osztállyal is leronthatta az idei rettenetes légköri aszály.

Minőségromlás

Lapunk érdeklődésére Varga Lajos, a dohány-fajtanemesítéssel és vetőmagtermesztéssel foglalkozó debreceni Agroport-D Kft. szakembere a minőségromlást részletezte.

– A légköri aszályt lehetetlen öntözéssel pótolni, a kár pedig abban jelentkezik, hogy a dohánylevél nem jól színeződik, nehezen szárad, beltartalma sem a legkedvezőbb, elsősorban a magas, öntözetlen körülmények között kiugróan nagy nikotintartalma miatt.

KM-GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában