Helyi közélet

2015.09.12. 17:24

Mindenki bűnös valamiben

Nyíregyháza - Visszatért egykori sikerei helyszínére, Nyíregyházára a világhírű rendező, Szász János.

Nyíregyháza - Visszatért egykori sikerei helyszínére, Nyíregyházára a világhírű rendező, Szász János.

A Móricz Zsigmond Színház új évada számtalan meglepetést tartogat, a műsortervet böngészve pedig egyértelmű: minden bemutatót látni kell! Vagy a darab egyedisége, vagy a meghívott vendégművészek, illetve rendezők személye (esetleg mindhárom) teszi kíváncsivá a nézőket, a közönség pedig örömmel fogadja azon művészeket, akik évekkel ezelőtt komoly sikereket értek el a nyíregyházi társulattal.

Sikert sikerre halmozott

Újra itt rendez majd Ivo Krobot, és visszatér nagy sikerei helyszínére Szász János is, aki Henrik Ibsen Hedda Gabler című bosszúdrámáját viszi színre.

A Felix- és Balázs Béla-díjas, Érdemes és Kiváló művész az utóbbi időben olyan nagyszerű filmeket rendezett, mint a Karlovy Vary-i fesztiválon fődíjat nyert Nagy füzet, vagy korábban a Filmszemle-díjas Ópium. A megyében élő színházszeretők biztosan emlékeznek rá, hogy közel két évtizeddel ezelőtt Nyíregyházán korszakalkotó előadásokat hozott létre: A vágy villamosa 1997-ben tarolt a XVI. Országos Színházi Találkozón, egy évvel később pedig a Ványa bácsi vívta ki a színházi szakma elismeréseit.

Októberben a Krúdy Kamarában mutatja be a társulat a Hedda Gablert, Ibsen magyar színpadon ritkán játszott remekművét, amelyben a német romantika jellegzetes motívumai élednek újjá: múltban rejlő titok, szerelemféltés, halál.

Nem díjakban gondolkodik

Szász János az olvasópróbán találkozott először a színészeivel, akik közül Horváth László Attilával már dolgozott együtt, a többiekkel most kezdi az ismerkedést. – Dehogy jut eszembe, hogy ezzel a darabbal fesztiválokat kell nyerni! – neveti el magát a kérdésünkre, hogy milyen elvárásokkal érkezett Nyíregyházára.

– Megdobbant a szívem, amikor Schlanger András megkeresett. Hálás vagyok azért, hogy itt lehetek, és izgatottan várom a közös munkát, de én nem díjakban gondolkodom. A mű, bár 125 évvel ezelőtt született, ma is aktuális, és a saját korunkat idézi, aminek kapcsán nagyon sok mindenről lehet beszélgetni – mondja a rendező, aki szerint a nézőknek olyan élményekre van szükségük, amelyekben magukra ismernek.

– Ezek lehetnek kellemesek vagy kellemetlenek, de mindenképpen a saját életünk részei. A darab minden szereplője bűnös valamiben, a címszereplő pedig nem egy sokat megélt és tapasztalt asszony, hanem egy fiatal lány, akit Nyíregyházán Kosik Anita alakít majd. A színésznőt korábban az Alhangyában, a Hair-ben, az Anconai szerelmesek 2-ben és az Énekes madárban is láthattuk, de mivel Hedda Gablert a női Hamletként is aposztrofálják, számára ez nagy kihívás, és nagy lehetőség is egyben.

KM-SZA


Szász János

Színházi és filmrendező, dramaturg, forgatókönyvíró, egyetemi tanár.

1983-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturg szakán, 1986-ban filmrendező szakon diplomázott.

1999-től az Európai Filmakadémia tagja. 2008 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem docense.

Díjnyertes filmjei: Woyzeck (1994), Witman fiúk (1997, forgatókönyvíró is), Ópium – Egy elmebeteg nő naplója (2007, forgatókönyvíró is), A nagy füzet (2013).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában