Helyi közélet

2015.09.30. 18:51

Miska János Alapítvány a nyírbélteki tehetségekért

Nyírbéltek - A Kanadából hazatért író, bibliográfus író-olvasó találkozón jelentette be szándékait.

Nyírbéltek - A Kanadából hazatért író, bibliográfus író-olvasó találkozón jelentette be szándékait.

Zsúfolásig megtelt a nyírbélteki művelődési ház azon az író-olvasó találkozón, melyet Miska János író, a nagyközség szülöttje és Koltay Gábor filmrendező tartott. Miska János már korábban is tartott itt előadásokat gazdag és szerteágazó munkásságáról. Méltán lehet a kanadai magyar irodalom mindenesének nevezni, hiszen nemcsak író, hanem magyarságkutató, könyvtáros-bibliográfus és irodalomszervező is. Miska János 2014 decemberében véglegesen „hazapatriált” Kanadából.

Alapítvány, múzeum, könyv

– Nem meghalni jöttem – mondta tréfásan –, hanem azért, hogy szellemi és anyagi értékeimmel a hazát szolgáljam. Folyamatban van a Miska János Alapítvány létrehozása egymillió forint alaptőkével, melynek hozadékát évente 200 ezer forinttal kiegészítve egy nyírbélteki szegény sorsú, de tehetséges fiatal diák továbbtanulására fordítjuk.

A másik vállalkozás a róla elnevezett kanadai magyar irodalmi múzeum megalapítása, melyet október 16-án nyitnak meg Budapesten. A harmadik nagylélegzetű vállalkozás pedig – melyben Koltay Gábor is közreműködik – az életpályát ismertető könyv megírása. A hagyományos kérdés-felelet stílusú munka átöleli majd Miska János írói és tudományos munkásságát, elbeszélés- és tanulmánygyűjteményeket, memoárokat és szakbibliográfiákat, naplót és irodalomszervező munkákat, melyek számos kanadai és magyarországi kitüntetéshez vezettek.

Film az alkotói pályáról

Koltay Gábor filmrendező a találkozón kiemelte történelmünk ismeretének fontosságát, mert enélkül elvész a nemzettudat. Miska Jánossal hétszer 52 perces, Kanada, szeretlek! című dokumentumfilmje készítése során ismerkedett meg, amiből közvetlen barátság és együttműködés fejlődött ki.

Miska János gazdag ismeret­anyaga a film és a Szeretlek, Kanada című könyv megszületésében is szerepet játszott. Az alkotói kapcsolat akár az életmű megírásához vezethet, melyből további film is készülhet. Koltay Gábor első alkalommal látogatott el az ország eme csücskébe.

 


Példaértékű munkásság

A találkozón Bagdi Sándor polgármester üdvözlő szavai után a helyi hagyományőrzők adtak a műsort. Kepics Kálmánné és Kujbus Ferencné országos díjakat nyert énekesek több népdalt adtak elő. Kokas Lászlóné és Zaturecki Sándorné verset mondott. Muszta János nevelő szerint Miska János példakép lehet sokoldalú munkásságáért, amihez bátorságra, kitartásra volt szükség. Molnár Antal, a hajdani osztálytárs is kedves szavakkal és énekszámmal köszöntötte a neves vendéget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában