Helyi közélet

2015.09.07. 08:29

Mustgáz – veszélyes lehet

Nyíregyháza -  A gyertyaláng csak tizennégy százalékos mustgáz-koncentrációnál alszik ki.

Nyíregyháza -  A gyertyaláng csak tizennégy százalékos mustgáz-koncentrációnál alszik ki.

Ha ősz, akkor szüret, és kezdetét veszi a borkészítés is, amelynek jellemző veszélyforrása a mustgáz. Évente körülbelül egy tucatszor riasztják a tűzoltókat mustgáz miatt, és sajnos nem múlik el év úgy, hogy valaki ne veszítené el az életét mustgáz okozta balesetben.

– A mustgáz nem más, mint a must erjedése során keletkező szén-dioxid. Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb, zárt térben a levegőt kiszorítva, a padlótól tölti fel a helyiséget – tájékoztatott Dóka Imre főhadnagy. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője arra is figyelmeztetett, hogy a közhiedelemmel ellentétben ez a gáz nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt, oxigénhiányos állapotba kerül, aki mustgázzal teli zárt helyen tartózkodik. Ez szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül pedig fulladásos halált okozhat.

A mustgázzal kapcsolatos pincebalesetek egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek. A borospincét üzemeltetők gondoskodjanak a pincék szellőztetéséről, a hordókat pedig, ha lehet, igyekezzenek nagy térben elszórva elhelyezni. A legjobb megoldás a balesetek megelőzésére a borospincékbe szén-dioxid-érzékelők telepítése.

Mindemellett alkalmazható a jól ismert gyertyás módszer is, csak nem a sokak szerint ismert változatban.

– Ha a pincében a szén-dioxid-koncentráció eléri a tíz százalékot, már eszméletvesztést, később pedig fulladásos halát okozhat. A gyertyaláng ezzel szemben csak tizennégy százalékos mustgáz-koncentrációnál alszik ki – hangsúlyozta a főhadnagy. – Ezért az égő gyertyát ne kézben tartva, hanem egy rúdhoz rögzítve, derékmagasság alatt tartva menjenek le a pincébe. Ha a gyertya lángja kialszik, nincs elegendő oxigén a helyiségben, azonnal el kell hagyni a pincét, mert életveszélyes ott tartózkodni.

KM


Hogyan segítsen?

Mustgáz miatt bekövetkezett balesetnél kizárólag sűrített levegős légzőkészüléket viselő ember segítsen, mivel anélkül a segítő is áldozattá válhat. A különböző gázálarcok, gázmaszkok viselése nem nyújt védelmet. Veszély esetén hívja a katasztrófavédelmet a 105-ös segélyhívó számon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában