Helyi közélet

2015.09.03. 16:00

Nyílt a bilincs: Felmentés a rejtélyes gyilkosságban

Nyíregyháza - Három év előzetes letartóztatás után szabadlábon várhatja ügyének folytatását a vádlott.

Nyíregyháza - Három év előzetes letartóztatás után szabadlábon várhatja ügyének folytatását a vádlott.

Nem lehet minden kétséget kizáróan bebizonyítani a tett elkövetését, ezért azonnali szabadlábra helyezés mellett döntött a Debreceni Ítélőtábla szerdán, egy szörnyű, máig több rejtéllyel övezett gyilkosság másodfokú tárgyalásán.

Ahogy arról beszámoltunk, súlyos ítélet született még az év elején egy szörnyű gyilkosság ügyében: nyíregyházi otthonában (még 2012 októberében) brutális kegyetlenséggel öltek meg egy nőt. A vádlottra 20 év fegyházbüntetést szabott ki az első fokon eljáró Debreceni Törvényszék. Dr. Fazekas Sándor, a vádlott védőügyvédje az ítélet után fellebbezett, és lapunknak is hosszan sorolta kifogásait, pontokba szedve a gyenge lábakon álló bizonyítékokat – a jelenlegi állás szerint neki lett igaza.

Megalapozott gyanú, de…

A fellebbezés után a Debreceni Ítélőtábla tárgyalta az ügyet, és a szerdán hozott ítéletével K. Lászlót – a hivatalos indoklás szerint bebizonyítottság hiányában – felmentette az ellene emelt vádak alól, és elrendelte az azonnali szabadlábra helyezését. Az ügyészség az ítélet ellen fellebbezett, így abban a Kúria hoz majd jogerős ítéletet.

Az ítélőtábla szerint a vádlottal szembeni gyanú megalapozott volt, sőt, a nyomozás során ez erősödött, de a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a büntetőjogi felelősséget nem lehet minden kétséget kizáróan megállapítani.

Titokzatos idegen

– Közvetlen bizonyítékok egyáltalán nem állnak rendelkezésre, közvetett bizonyítékok alapján pedig csak akkor lehet valakit elítélni, ha teljes biztonsággal kizárható az, hogy más követte el a bűncselekményt – erősíti meg a lapunknak a fél évvel ezelőtt mondottakat dr. Fazekas Sándor védőügyvéd.

A felmentés egyik indoka – teszi hozzá –, hogy nem állapítható meg a sértett halálának pontos időpontja, így annak ellenére, hogy a vádlottnak aznapra kb. két óra időtartamra nincs alibije, nem ítélhető el, mert a sértett szomszédjának vallomása szerint még akkor is járt valaki a gyilkosság helyszínén, amikor K. László már a munkahelyén tartózkodott.

Egyébként az ítélkezési gyakorlatban rendkívül ritka, amikor ilyen nagy a különbség az I. és a II. fokú ítélet között, mint most: 20 év fegyház helyett felmentés. Az eljárásnak még nincs vége: a Kúria elé került az ügy, amelyben az eddigi, az államot terhelő szakértői költségek meghaladják a 20 millió forintot.


Nyíregyháza - A holttesten nem az elítélt DNS-nyomait találták meg, mégis egyedül ő a gyanúsított. tovább »

Debrecen, Nyíregyháza – Bűnösnek találta a Debreceni Törvényszék különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben és kifosztásban azt a nyíregyházi férfit, aki 2012. október elsején kirívó brutalitással megölte volt barátnőjét a szabolcsi megyeszékhelyen. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában