Helyi közélet

2015.09.04. 08:01

Ütött a Quimby koncert, ma este jön a Supernem és a Hanggai!

Nyíregyháza - Még ki sem hevertük a fergeteges Quimby koncertet, már készülhetünk az esti Supernem bulira! Ejnye Vidor!

Nyíregyháza - Még ki sem hevertük a fergeteges Quimby koncertet, már készülhetünk az esti Supernem bulira! Ejnye Vidor!






Programok – SZEPTEMBER 4., PÉNTEK

Nyíregyháza

Kossuth tér

15–18 óra: Civil sátor

16 óra: A soknevű, Kuckó Művésztanya, utcaszínház

19 óra: Supernem-koncert

20.30: Hanggai-koncert (Kína)

Móricz Zsigmond Színház

10 óra: Szőlőszem Kálmán, Árgyélus Színház, Szlovákia, MŰvész Stúdió

17 óra: Kortalanság és Kórtalanság, MŰvész Stúdió

19 óra: Agyeldobás, Madách Színház Nagyszínpad

22 óra: A csemegepultos naplója, FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda, Krúdy Kamara

Korzó Színpad

10–18 óra: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kampánya

Váci Mihály Kulturális Központ

17 óra: A csodaláda, Burattino Bábszínház, Nyíregyháza

VIDOR kert

22.30: Folkfusion Band

Városalapítók szobra

17 óra: Rovarok, Vasváris Színjátszó Kör

Mustárház

10 óra: Ovi Buli, Dió Trió

Down Egyesület Csodavár

16 óra: Szőlőszem Kálmán, Árgyélus színház, Szlovákia

Jármi

Művelődési ház

15 óra: Röfi Malac kalandjai, Katica Bábszínház, Nyíregyháza

Nyírmeggyes

Művelődési központ

10 óra: Röfi Malac kalandjai, Katica Bábszínház, Nyíregyháza

 


A zene mindenkié – a VIDOR Fesztiválon is

És amikor már meghallgattuk az összes koncertet, megmosolyogtuk a remekbe szabott karikatúrákat, végignevettük a nagyszínpadi bemutatókat, szurkoltunk a gólyalábasoknak (milyen melegük lehet „ott fönt”, amikor itt „lent” is elviselhetetlen), s amikor elnyaltuk az Kossuth tér valamennyi fagylaltját, miközben pörögtek a labdák és sikoltoztak a fogócskázó gyerekek, egyszer csak, mintha nem is itt lennénk, nem is a forró forgatag közepén, nem is a város lüktető centrumában, egyszer csak megszólalt valami. Valami, ami különös volt ebben a ricsajos, kései kánikulai önkívületben. Hegedűhang szállt a fülledt ég alatt. A Bassekou Kouyate & Ngoni Ba, a Kiscsillag vagy az Ocho Macho hangzásvilágához szokott fülek számára szokatlan muzsika halk akkordjai töltötték meg a McDonald’s előtti teret. A Piccoli Archi Ifjúsági Zenekar tagjai (karmester: Nagyné Ligeti Edit) hősiesen dacoltak az időnként föl-föltámadó széllel, amely olykor a kottákat is elsodorta előlük; ám nem adták fel!

Köszönet érte, hogy pár percre, a rettentő, hőségszabdalta nyári őszben, a fesztivál szívében megszólaltak a klasszikusok. Az ifjú vonósok ismét hitet tettek amellett, hogy a VIDOR-on nem csak elektronikus zenére lehet tombolni, hanem meg lehet állni, el lehet gondolkodni, át lehet adni magunkat a lélekformáló harmóniáknak, s amíg Lully, Beethoven, Respighi vagy Holst dallamai lebegnek közöttünk, érezhetjük igazán: a zene mindenkié…

- Karádi Zsolt -


Miska, a soknevű

Erdész Miska és Viola kisasszony szeretik egymást, ám a földesúr gazdagabb embernek szánja a lányát. Miska álruhát öltve belopózik a házba és izgalmas, mulatságos kalamajkákon keresztül próbálja elérni áhított célját. A soknevű című komédia ma négytől látható a Kossuth téren a Kuckó Művésztanya jóvoltából.


Várják a kicsiket

Hogy nem ismeritek a Dió Triót? Nem csoda, hisz bámulatosan tudják repertoárjukat változtatni. Hol a hagyományos koncertmuzsikálással, sokféle népi hangszer bemutatásával lépnek színpadra, hol pedig a mese-dráma-játék elemeit építik be tematikus műsoraikba. Ma 10-től a Mustárházban várják a gyerekeket.



Játékok, kvízek és vendégek

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének megyei szervezete, amely az idén ünnepli fennállásának 65. évfordulóját, a közel másfél évtizede működő Jelnyelvi Tolmácsszolgálattal közösen vesz részt a fesztiválon. Pénteken 15–18 óra között a Kossuth téren szeretnének bemutatkozni az érdeklődőknek. Játékok, kvízek és meglepetésvendégek is várják az érdeklődőket a civil sátorban.


Hungarikum-randevú

Hatalmas tömeg előtt lépett színpadra kedden a Cimbaliband és a Fricska Táncegyüttes. A két csapat a közös formációnak a Cimbalikum nevet adta, mely utal a hungarikumként számon tartott cimbalomra és a legnagyobb angol tehetségkutató műsorban nemzetközi sikert elért táncosok hazaiságára. A muzsikusok nem először vendégeskedtek a fesztiválon, és ezúttal is sikert arattak. Unger Balázs, a banda vezetője Alföldi Dániellel, a Mustár FM munkatársával beszélgetett.

>>Katt a képre a galériáért <<

– Személyes emlékek kötnek Nyíregyházához, itt végeztem a főiskolán ének-zene–népzene tanszakon. Gyönyörű négy éve volt ez az életemnek, sok barátom, ismerősöm él a városban. Úgy tapasztaltam, hogy a megyei közönség érzékenyebb az átlagnál, jobban ismerik és értik a zenét; azért is szeretünk visszajönni, mert itt mindig garantált a jó hangulat.

A nyolcadik helyen nyitottak

Nemrég jelent meg a Cimbaliband Moldva című új albuma, amit a nemzetközi közönség is jól fogadott. A World Music Charton a nyolcadik helyen kezdett a korong, sőt, a szeptemberi listán a tizenkettedik helyen áll. A banda egyedül képviseli Magyarországot ezen a színtéren.

A lemez címe árulkodó, azonban a korábbi feldolgozásoktól eltérően Unger Balázs saját gyűjtésű, autentikus moldvai dallamai köszönnek vissza az albumról.

Megtudtuk, hogy amikor Balázs 1996–97-ben kint járt, az ottani csángó zenészektől és hangszeresektől gyűjtötte a dalokat olyan hangszerekre, melyek most a Cimbalibandben is megszólalnak: dob, nagybőgő, cimbalom, hegedű, harmonika.

És volt még egy plusz hozadéka is a lemeznek: az öccse például ennek apropóján tanult meg kobozon játszani.

Jubileumra készülve

A Cimbaliband jövőre lesz tízéves, amire a banda meglepetésekkel készül.

– Több jubileumi műsorunk is lesz: meghívjuk azokat a vendégeinket, akikkel a legemlékezetesebb volt a közös munka. Együtt ünnepel majd velünk többek között Gryllus Dorka, Czutor Zoltán, Sebestyén Márta, a Parno Graszt zenekar, Pál István Szalonna. Emellett lesz olyan koncertünk is, amin a Cimbaliband eddigi tagjai fognak közösen zenélni – mondta el Unger Balázs.


Nyíregyháza - Háromszor tapsolták vissza a Katona József Színház társulatát vasárnap a Két Korea újraegyesítése című Joel Pommert-előadás után. Az előadásról Kulka Jánossal beszélgettünk. tovább »

Nyíregyháza - Megérkeztek a friss Marabu karikatúrák a Vidorról - a vidorgás garantált! tovább »

Nyíregyháza - Na hol fogunk ma vidorogni? Naná, hogy a Quimby koncerten! tovább »

Lendületes volt a tegnap esti Cimbaliband koncert. Ma este a téren a Romengo és Lakatos Mónika lép fel, de emellett is számtalan érdekes program várja ma a vidorogni vágyókat! tovább »

Lovasi András szerint egyre több hazánkban a jó fesztivál. tovább »

Nyíregyháza – Garantált vidorgás: Vidor Fesztivál karikaturista-szemszögből. Marabu képei viszik a pálmát! tovább »

Hétfőn este „telt házas” koncertet adott nyíregyháza belvárosában az Ocho Macho. A hatalmas tömeg egy emberként énekelte a fiatal zenekar legismertebb dalait. tovább »

Nyíregyháza – A közönség minden poénért hálás: a VIDOR első nagyszínpadi komédiája nagy sikert aratott. tovább »

Szombaton lépett a közönség elé a kolumbiai Sidestepper, az együttes tagjait Albert Garcia Cehic a Mustárház spanyol önkéntese kapta mikrofonvégre, a beszélgetést Albert Fanni fordította magyarra. tovább »

Nyíregyháza – Aligha van olyan, a hazai fotóművészet iránt érdeklődő ember, aki ne ismerné Keleti Éva színészportréit. Az Extázis vagy a Tímár Józsefet Az ügynök halála főszereplőjeként ábrázoló alkotása minden idők leghíresebb magyar fényképei között szerepel. tovább »

Nyíregyháza – A Vidor fesztivál második napján is változatos programok – koncertek, előadások, élőszobrok, kiállítások – várták az érdeklődőket.tovább »

Nyíregyháza – Eltelt egy év, végre ismét itt állhatunk a római katolikus templom melletti színpad előtt és várjuk, hogy elkezdődjön a VIDOR. Koncertek, színházi előadások, mozifilmek, bábosok, gyerekműsorok kavalkádjára számíthatnak a megyében élők és az ide látogatók, jövő szombatig pedig annyi programot kínálnak a szervezők, hogy választani sem nagyon lehet. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában