Helyi közélet

2015.10.19. 17:40

A közös hangnemre céloztak

Máriapócs - Fontos, hogy az emberek megismerjék a vadászok munkáját és a vadgazdálkodás fontosságát.

Máriapócs - Fontos, hogy az emberek megismerjék a vadászok munkáját és a vadgazdálkodás fontosságát.

A vadászok is megszállták a zarándokok mellett vasárnap Máriapócsot. Akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy egyháztörténeti eseménynek lehettek részesei a településre érkezők, ugyanis első alkalommal rendezték meg a nemzeti kegyhelyen a Szent Hubertusz Vadász Zarándoklatot és a hozzá kapcsolódó vadgasztronómiai fesztivált.

A vadgazdálkodás fontossága

A Kamara Kürtegyüttes zengő muzsikája és a Pócspetri Dalárda vadászhimnusza alapozta meg az ünnepi hangulatot a zarándoklat nyitányaként, majd több köszöntő is elhangzott, most kettőből idézünk.

– Örömmel fogadtuk a találkozó ötletét, a bemutatkozás lehetőségét, hiszen nekünk, vadászoknak is fontos, hogy az emberek megismerjék a munkánkat és a vadgazdálkodás fontosságát – mondta beszédében dr. Móra István, az Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területi szervezetének elnöke. – A civilek számára a vadász egy olyan ember, aki puskával jár, s mindenre lövöldöz. A kihelyezett transzparensek bemutatják, mi mindennel is foglalkoznak a vadászati társaságok és a hivatásos vadászok. Remélem, ezzel a programmal is sikerül megtalálni a közös hangnemet a vadászok és a nem vadászok között – tette még hozzá a kamara elnöke.

Mint a résztvevők megtudhatták, a Magyarországon elejtett vadak nagy részét a németek fogyasztják. Ezt az információt Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke árulta el, aki még hozzátette:

– A tenyésztett háziállatokkal szemben a vadhús sokkal egészségesebb, mert nagyobb a fehérjetartalma, kevesebb a zsírtartalma. Nem véletlen, hogy a vadhúsnak fontos szerepe van mind Magyarország, mind Európa gasztronómiájában.

KM


Mesélnek az ismerősök

A nagydobosi Kovács Erzsébet civilként véletlenül lett a zarándoklat részese, éppen a kiállított trófeákat nézegette, amikor megkérdeztük a véleményét.– Hitoktató vagyok, s a hétvégére lelki gyakorlatra jöttem Máriapócsra. Bár személy szerint nincs közöm a vadászathoz, de érdekel, és sok ismerősöm van, akik sokat mesélnek róla. Jó dolognak tartom ezt a zarándoklatot, hiszen a vadászok hálát mondhatnak azért, hogy ilyen nem mindennapi élményben van részük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában