Helyi közélet

2015.10.17. 12:07

A vaddisznó helyett gím bika érkezett

Tiszadob - Kedvetlenül mászott vissza a platóra, nem bízott a szerencséjében.

Tiszadob - Kedvetlenül mászott vissza a platóra, nem bízott a szerencséjében.

Likai Zoltán, a Tiszadobi Táncsics Vadásztársaság vadászmestere így emlékszik vissza 2011 szeptemberére, amikor elejtett egy gím bikát.

A terepjáró platóján

– Már megkezdték a kukorica betakarítását a gondos gazdák, én pedig a vadász barátaimmal az esélyeinket latolgattam, hogy hol is tudnánk jó eséllyel vaddisznót ejteni. A Szarkatanyára esett a választásunk. A két vadásztársam kiválasztotta az általuk jónak vélt leshelyet, nekem pedig maradt a terepjáróm platója. Ott ültem, s vártam a képzeletemben kapitális agyarúra nőtt kant… Már kezdett szürkülni, a szúnyognép utolsó erejét összeszedve próbálta kellemetlenné tenni az estémet. Leugrottam a platóról, hogy a pulóveremet és a szúnyogriasztót magamhoz vegyem. A talajérintés nem sikerült túl jól, mert a lábaim megcsúsztak a nedves földön, és béka módjára elterültem. Az autót kinyitva bosszúsan állapítottam meg, hogy a pulóver, amiben a szúnyogriasztó van, bizony otthon maradt. Kedvetlenül másztam vissza a platóra, a baljós előjelek után már nem bíztam a szerencsémben.

– Aztán tőlem úgy 150 méternyi távolságból erős törést hallottam a kukoricásból…mintha egy léckerítésen egy másik lécet húznának… átvillant az agyamon a gondolat: ez csak gím bika lehet! Na de itt? A dámparadicsomban? Felkészültem a lövésre, mikor is egy hatalmas termetű gím bika lépett elő a kukoricásból. Megállt, méltóságteljesen jobbra-balra fordította nyakát. Nem hittem a szememnek, néztem szabad szemmel, néztem távcsővel… ez bizony gím! Céltávcsövem szálkeresztjét a királyi vad lapockájára igazítottam, és eldördült a lövés.

Az utolsó vágta

– A bika hatalmas ugrással megkezdte a halálvágtáját, majd úgy 40 méter után fejét lógatva, imbolyogva, támolyogva, hatalmas robajjal a földre rogyott. A platóról leugorva ismét hatalmasat estem… de aki Diána kötőjébe esik, annak nem eshet baja… Köszönet Diánának: a vadászat élménye örök életemben elkísér… talán azon túl is.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában