Helyi közélet

2015.10.08. 15:30

Befejeződött a több mint 35 milliárd forintos szennyvízberuházás

Nyíregyháza - A nyolc projektben összesen 26 megyei település érintett.

Nyíregyháza - A nyolc projektben összesen 26 megyei település érintett.

A Nyírségvíz Zrt. szolgáltatási területén – a megye 86 településén – 2014-ben és az idén nyolc, az Európai Unió és az állam támogatásával 35 milliárd forint értékben megvalósult szennyvíz-elvezetési és tisztítási projekt fejeződött be. A legnagyobb fejlesztés Nyíregyházát érintette, ennek költsége 14 millió forint volt, a kelet-nyírségi projekt kapcsán teljesen új rendszerek épültek, a Dél-Nyírségben a nyírbátorira csatlakozik rá Nyírvasvári és Nyírgyulaj szennyvíz-elvezetése, Encsencs, Piricse és Nyírbéltek között pedig új telep épült. Tiszalökön és Nyírteleken már a meglévő hálózatot frissítették, míg Tiszadobon és Tiszaeszláron újat alakítottak ki, és Felső-Szabolcsban is befejeződtek a munkálatok. A beruházások összesen huszonhat települést érintettek, ezek közül 16 esetében csupán az elmúlt időszakban épült ki a csatornahálózat. Huszonnégyezer bekötésre lett így lehetőség.

– A projekt jelentős környezetvédelmi szempontból is, hiszen elvezetés hiányában a szennyvíz bekerülhet a talajba és az ivóvízbe, ami rendkívül veszélyes – mondta el csütörtökön délután a társaság közgyűlése előtt Szabó Istvánné. A Nyírségvíz vezérigazgatója a jövőbeli beruházásokkal kapcsolatban elmondta: vannak projektek, amelyek áthúzódtak a következő uniós pályázati időszakba.

– A tiszadadai fejlesztések előkészítése folyamatban van, korszerűsítés és bővítés előtt áll Kállósemjén, Balkány, és Gávavencsellőn is épül új telep.

A társaság az elmúlt pályázati időszakban is igyekezett minden szakmai segítséget megadni az önkormányzatoknak, de voltak kötelező feladataik is, hiszen a tervek véleményezése, a folyamatos egyeztetés és a műszaki átadások-átvételek lebonyolításában már az üzemeltetőnek nagy szerepe van. A hat hónapos próbaüzemek során a magunkkal szemben támasztott elvárásoknak megfeleltünk, mindenütt kiváló hatásfokkal dolgoztak a tisztítótelepek – jegyezte meg Szabó Istvánné, a 145 ezer ügyfél elégedettségéért felelős Nyírségvíz Zrt vezérigazgatója. KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában