Helyi közélet

2015.10.04. 12:30

Császári vendégek Varsolcon

Nyírcsászári - A határon túli programsorozat ezúttal is tovább szőtte a testvéri szálakat.

Nyírcsászári - A határon túli programsorozat ezúttal is tovább szőtte a testvéri szálakat.

Az erdélyi testvértelepülésre, Varsolcra látogatott a nyírcsászári önkormányzat delegációja az elmúlt hétvégén. A küldöttség tagjai Zichar János polgármester vezetésével részt vettek az immár 16. alkalommal megrendezett Varsolci Napokon.

Szilágy megye tárt karokkal és nyitott szívvel fogadta vendégeit. Bréda Lajos, a 2500 lelkes falu polgármestere köszöntötte az ünneplőbe öltözött helybelieket, a megyei önkormányzat, a prefektúra, a pártok, a társadalmi és civil szervezetek képviselőit.

A falu vezetője megerősítette azt a gondolatot, amit Fazakas Sándor református lelkipásztortól hallottunk a zsúfolásig megtelt templom szószékéről: együtt, összefogva érhetjük el céljainkat, nem véletlenül kötődünk a lakóhelyünkhöz. A ma már többnemzetiségű község együttműködését jól jelzi, hogy részt vesznek a fejlesztésekben, a közösségi programokban, élénk a társadalmi közélet.

Az Európai Unió támogatásával most avatták fel a megújult művelődési házat. Építettek víz- és szennyvízvezetéket, aszfaltoztak. A felszólalók a községfejlesztés eredményei mellett a helyi közösség aktivitását emelték ki. Díszpolgári címeket adományoztak az arra érdemeseknek, például egy Hollandiából érkezett házaspárnak, amelynek a tagjai ma is sokat tesznek Varsolcért.

Zichar János, Nyírcsászári polgármestere a települése nevében méltatta a már hatéves testvérkapcsolatot, a gazdasági és kulturális együttműködést. Mint elmondta, örülnek a fejlődésnek, a kölcsönös előnyöknek.

Ezután a résztvevő szervezetek megkoszorúzták az első és a második világháborúban elesettek emlékművét. Délután a nagyszínpadon a népi hagyományőrzés gyöngyszemeinek tapsolhatott a több száz fős közönség: népi együttesek, táncosok mutatkoztak be, még a nyíregyházi Generációk nevű együttes is fellépett. Az anyaországból és a Szilágy megyéből érkezett vendégek megerősítették: a Varsolci Napok programsorozat ezúttal is tovább szőtte a testvéri szálakat.

Tóth Kornélia

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában