Helyi közélet

2015.10.04. 11:25

Elege van a kísérletezésből?

Nyíregyháza – A körömgomba a világon sok millió embert érintő probléma.

Nyíregyháza – A körömgomba a világon sok millió embert érintő probléma.

„A felnőtt lakosság nagy százaléka szenved körömgombától, sajnos én is közéjük tartozom. Sok sorstársammal együtt azt tapasztalom, hogy a vény nélkül kapható lakkok, gombaellenes krémek, egyéb házi gyógymódok nem eléggé hatékonyak. Szeretném megkérdezni a szakembertől, van-e új kezelési lehetőség” – írta nyíregyházi olvasónk.

– Ez nem csak az olvasójuknak gond, mi is többször halljuk a páciensektől, hogy a fent említett szerek nem segítenek megszabadulni az esztétikailag zavaró, és egészségügyi szövődményekhez is vezető körömelváltozástól – kezdte válaszát dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos. – A körmök sárgásbarna elszíneződése, megvastagodása, morzsalékonysága makacsul megmarad, megkeserítve a hétköznapokat, hiszen nem viselhetünk nyitott szandált, nem vállal el a pedikűrös, és igen, jogos az aggály, fertőzhetjük vele családtagjainkat – folytatta a a Derma-Art Bőrgyógyászati Magánklinika tulajdonosa.

Gyógyszerek nélkül

– Eddig az egyetlen megoldási lehetőség a gombaellenes gyógyszerek 6–12 hónapon át tartó szedése volt, de ezt a májon át kiválasztódó gyógyszert nem szedheti mindenki biztonsággal. Pont azok az emberek, akiknél gyakoribb a köröm gombás fertőzése: cukorbetegek, idősek, akik egyébként is sok gyógyszert szednek, bizonyos belgyógyászati és immunbetegségekben szenvedők nem kaphatják a gyógyszeres kezelést – említette Beleznay Gyöngyike. A veszélyeztetettek közé tartoznak a sportolók, azok is, akinek körömsérülése vagy benőtt körme van, olyan cipőt hordanak, melyben a lábuk izzad, meleg, párás helyen dolgoznak, műkörmöt viselnek.

Arra a kérdésre, hogy van-e olyan új megoldási lehetőség, ami kiküszöböli az eddigi problémákat, a bőrgyógyász azt válaszolta: igen.

– Egy speciális hullámhosszúságú fényt felhasználó lézerkezelés, mely elpusztítja a körömlemezben és a lágyrészekben a gombát. A kezelést megelőzően bőrgyógyászati vizsgálat javasolt annak megállapítására, hogy valóban gombás fertőzéssel állunk-e szemben. Egyes bőrbetegségek körömtünetei ugyanis utánozhatják a gombás fertőzéssel érintett körmök megjelenését. Ennek megállapítása mindenképpen szakorvosi feladat – figyelmeztet a szakorvos.

– Az új eljárás előnye, hogy egyszerű, biztonságos, nem kell gyógyszert szedni, mely terhelné a májat, nincs szükség rendszeres vérvizsgálatra, 1–1,5 évig tartó kezelésre, és nincs rezisztencia – sorolta Beleznay Gyöngyike.

KM


Magas gyógyulási arány

– A körmök állapotától függően 4–6 kezelés szükséges 1–2 heti rendszerességgel. Tapasztalataink szerint a lézerkezelést követően 80–90 százalékos eséllyel megszabadulhat a körömgombásodástól, ez az arány nagyon jónak számít a gyógyszeres kezeléshez képest is, de más kezelési lehetőségekhez képest nagyságrenddel hatékonyabb – mondta Beleznay Gyöngyike.

Szakorvosi és asszisztensi segítséggel ez az arány még javítható, hiszen a kezelés előkészítése, az utógondozás, a cipők szakszerű fertőtlenítése mind hozzájárul a sikeres kezeléshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában