Helyi közélet

2015.10.31. 19:34

Hazahúzta őket a szívük

Máriapócs - Az elszármazottakat lenyűgözte Máriapócs látványos fejlődése.

Máriapócs - Az elszármazottakat lenyűgözte Máriapócs látványos fejlődése.

A városból elszármazottaknak rendezett találkozót a közelmúltban a máriapócsi önkormányzat. A város mellett a családok is várták haza az elszármazottaikat, a rokonokat, a régen látott barátot, barátnőt, az orvost, az iskolaigazgatót, a tanárt, a sportolót, a jó szakembert, idősebbeket és fiatalokat egyaránt.

Látványos fejlődés

Papp Bertalan polgármester és Kapin István parókus, kegyhelyigazgató atya jó házigazdának bizonyult. A város vezetője köszöntőjében meg is fogalmazta: „Ünnep ez a nap. Az elszármazottak és az itthon lévők ünnepe.”

A kulturális központban megtartott rendezvényen a vendégek szeretettel nézték és hallgatták az óvodások, az iskolások és a nyugdíjas egyesület tagjainak színvonalas műsorát.

Komiszár János, Máriapócs szülötte, Debrecenben élő festőművész Vitéz Ferenccel közös Színekre szavak tárlatát, valamint a fiatal tehetségek alkotásait ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.

A rövid idő alatt sok látnivalóval lettek gazdagabbak a hazatérők, akiket lenyűgözött az elmúlt évek, évtizedek látványos fejlődése. Többek között ámulatba ejtette őket a város megújult központja, a Bazilita szerzetesek rendháza, a fatemplom, a zarándokház és a zarándokközpont.

Emlékezés az elhunytakra

A kegytemplomban Keresztes Szilárd nyugalmazott görög katolikus megyés püspök imádkozott a halotta¬kért, és szeretettel emlékezett 1991. augusztus 18-ára, II. János Pál pápa látogatására. A jó hangulat a vacsoránál tovább folytatódott, nemcsak a finom étkek miatt, hanem azért is, mert a hazatérők elmondták, hogy nem sajnálják az időt, a hosszú utat, megérte eljönni a találkozóra. A Győrből, Budapestről, Debrecenből, Nyíregyházáról érkezők szívesen viszik haza a Máriapócson tapasztaltakat, és várják a következő lehetőséget, hogy ismét eljöjjenek.

Popovics György, a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés elnöke is „hazalátogatott”, mert fontosnak tartja a családi kötődést. A beszélgetések során Tárbály István nyíregyházi vállalkozó elmondta, nagyon örült, hogy láthatta a gyermekek szereplését, jó volt, hogy a rendezvényen találkozhatott felnőtt és fiatal. Bízik benne, hogy igazi tehetségek kerülnek ki közülük – tájékoztatta szerkesztőségünket Palóczy Timea.

KM

A viszontlátás reménye

A helyi városlakók, mint Holp Györgyné, Lazók Sándorné, Oszlávszki József is örömmel fedezték fel az ismerős arcok között Vraukó doktor urat, Tokár János tanár bácsit, és szívesen beszélgettek az elszármazottakkal, kíváncsiak voltak a véleményükre. Az élményekkel teli nap az Iránytű Klub zenekar nagy sikerű koncertjével ért véget, és a viszontlátás reményével búcsúztak el egymástól az elszármazottak és a városlakók

egyaránt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában