Helyi közélet

2015.10.06. 17:25

Jó a babának, és jó a mamának is

Nyíregyháza - A kötődő nevelés a gyermek és a szülők közötti kölcsönös tiszteletre és bizalomra épül.

Nyíregyháza - A kötődő nevelés a gyermek és a szülők közötti kölcsönös tiszteletre és bizalomra épül.

Megkezdődött az október 10-éig tartó Nemzetközi Babahordozó Hét a Szakszervezetek Házában, melyhez Nyíregyháza hatodszor csatlakozott. A programsorozat idei mottója: Öleld át a világodat!

– Ez a mondat jól kifejezi, hogy a kötődően nevelt gyerekek sokkal nyugodtabbak, nyitottabbak és önállóbbak, mint a nem válaszkészen nevelt társaik. Ezt a saját bőrünkön tapasztaljuk, látva a klubban felcseperedett, ma már 5–6 éves óvodásokat, akik a tévhittel ellentétben nem lógnak egész nap az anyukájukon, sőt, nagyon hamar sikerült beszoktatni őket – mondta a megnyitón Illés-Tőzsér Tünde, a Gyerecsak Egyesület vezetője, s hozzátette: a hordozás csak egy nagyon kis szegmense a kötődő nevelésnek, ami a gyermek és a szülők közötti kölcsönös tiszteletre és bizalomra épül.

Hockné Dobos Adrienn kislánya, Sára öt és fél hónapos.

– Úgy gondoltam, hogy a várandósság lélektani része éppen olyan fontos, mint a gyakorlati teendők, ezért csatlakoztam a babaváró klubhoz. A lányok minden héten új oldalát mutatták be a kötődő nevelésnek, megtanultam használni a hordozókendőt, aminek rengeteg pozitív hatása van. Egyrészt nagyon erős bizalom alakult ki Sára és közöttem, másrészt mivel folyamatosan hallja a szívverésem, a lélegzetem, nagyon könnyen megnyugszik. A mozgás szempontjából is hasznos: Sára eléggé kötött csípővel született, de amikor két hónappal később visszavittük az orvoshoz kontrollra, ennek nyoma sem volt már.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában