Helyi közélet

2015.10.30. 16:23

Megújult 21 oktatási intézmény energetikai rendszere

Tura - Országosan 18 település 21 oktatási intézményének energiahatékonysága javult annak a beruházássorozatnak köszönhetően, amelyet 2,7 milliárd forintos uniós forrásból a projektgazda Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) hajtott végre.

Tura - Országosan 18 település 21 oktatási intézményének energiahatékonysága javult annak a beruházássorozatnak köszönhetően, amelyet 2,7 milliárd forintos uniós forrásból a projektgazda Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) hajtott végre.

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében megvalósult projekt ünnepélyes záróeseményét pénteken tartották a Pest megyei Turán, ahol 150 millió forintból korszerűsítették a Hevesy György Általános Iskola energetikai rendszerét.

Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára rámutatott: sok olyan helyre sikerült a programból forrást irányítani, ahol a korábbi fenntartó és működtető önkormányzat forrás-, önerőhiány miatt nem tudott eséllyel pályázni, illetve a központi régiós besorolás lehetetlenné tette a pályázati hozzáférést.

Kiemelte: a fejlesztésekből az ország leghátrányosabb helyzetű kistérségeinek (Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés megye) kisiskolái, iskolái, valamint Pest megyei települések intézményei részesülhettek.

Hozzátette, a Klik létrehozásakor fontos szempont volt, hogy a központi fenntartó jól fel tudja térképezni a szükséges beavatkozási területeket mind a tartalom, mind a működtetés, fenntarthatóság tekintetében, és a most zárult projekt arra bizonyíték, hogy a Klik ezt a feladatát jól látja el.

"Egységes szemlélettel pontosan látja, hogy melyek azok a térségek, iskolák, amely hátrányt szenvedtek a korábbiakban" - fogalmazott.

A turai beruházással kapcsolatban kiemelte, hogy a felújításnak köszönhetően az iskola szebbé is vált, és nemcsak az energiahatékonyságot, hanem a település megerősödését is szimbolizálja.

Hanesz József, a Klik elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a beruházássorozat keretében megújult intézmények stratégiai szempontból is fontosak, ezek képezik az első "csomagot". A turai felújítást a jó együttgondolkodás példájának nevezte, amely minta lehet a jövőben. Megjegyezte: a projekt nemcsak a működési költségek csökkenéséhez járul hozzá, hanem a tanulókörnyezet és a pedagógusok munkakörülményeinek a javításához is.

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője fontosnak nevezte, hogy Borsod, Szabolcs, Békés megye mellett a projektgazda gondolt Pest megyére is. Kiemelte, a közép-magyarországi régió meglehetősen mostoha helyzetben van az uniós forrásokat illetően. Emlékeztetett arra is, hogy az agráriumban, a vidékfejlesztésben a következő uniós ciklus támogatási jogcímeiben megjelenik az energiahatékonyság és a fenntarthatóság, és a jövőben várhatóan ez még erőteljesebb szempont lesz.

Kajdi Ákos, a Klik pályázatkezelő főosztályának osztályvezetője az MTI-nek elmondta, hogy a központ koordinációjában először valósult meg országosan ennyi intézményt érintő energetikai fejlesztés.

A környezetterhelést csökkentő, a megújuló energiaforrások arányát növelő és az energiahatékonyság javulását eredményező fejlesztések munkálatai május végén kezdődtek meg és augusztusban fejeződtek be, a beruházások 21 intézmény 26 létesítményét érintették, 12 tankerületben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában