Helyi közélet

2015.10.01. 18:52

Seregnyi Hadi-élmény

Bejárta egész Toszkána területét a nyíregyházi cserediák, és javában tervezi a jövő évi találkozót.

Bejárta egész Toszkána területét a nyíregyházi cserediák, és javában tervezi a jövő évi találkozót.

Hadi Orsolya „megjárta a hadak útját”. Seregnyi élménnyel tért haza a vadregényes Észak-Olaszországból, ahol az október 16-ai jótékonysági báljára készülő Első Nyíregyházi Lions Club cserediák-programjának köszönhetően töltött el tartalmas három hetet.

Önállóságra nevelt

– A „családom” a Firenzéhez közeli Pratóban lakott, a főhadiszállásunk pedig a Pisa melletti Livornóban volt. Tulajdonképpen bejártuk egész Toszkána területét, a tábor neve is ezt bizonyítja: Campo Toscana – dőlt a szó Orsolyából. – Összesen tizennégyen voltunk: négy fiú (finn, ukrán, szlovén és török) és tíz lány (egy-egy svéd, norvég, finn, kanadai, lengyel, dán, osztrák és két amerikai, valamint én). Fantasztikus volt idegen kultúrákkal megismerkedni, barátságokat kötni. Nem csak a szépre emlékszem, ugyanis kiment a bokám a második hét második napján. De túlnyomórészt a nevetés dominált a közös éneklések és táncolások során.

– Együtt küzdöttük fel magunkat a forróságban az akkor végtelennek tűnő lépcsőkön, és együtt örültünk a frissítő vízipisztolyos harcoknak. Degeszre ettük magunkat a legistenibb olasz ételekkel. Nagyon sok mindent kaptam a tábortól. A nyelvtudásomnak is hatalmas lökést adott a bő húsz nap, hiszen egész egyszerűen rá voltam kényszerülve az angol nyelv használatára. Mindemellett jó volt megtapasztalni a teljes önállóságot. Ott aztán tényleg magam hoztam a döntéseimet. Persze, a táborvezető így is nagyon vigyázott ránk.

Mindenki lenne házigazda

– Rengeteg új barátot szereztem. Csodálatos érzés volt, amikor a Campo Toscana bezárt volna, mindenkit meghívtak a résztvevők a saját országukba. Azóta javában tervezzük is a jövő évi találkozót. Van választási lehetőség bőven.

KM-LTL


Toszkána

Toszkána (olaszul: Toscana) Észak-Olaszország közigazgatási régiója; nyugaton a Tirrén-tenger irányában helyezkedik el. Északnyugat felé Liguria, északon Emilia-Romagna, keleten Marche és Umbria, délen Lazio határolja. Közigazgatási székhelye: Firenze. Toszkána régiójához több sziget is tartozik (Arcipelago toscano), ezek nagyrészt Livorno megye, kisebb részben Grosseto megye részét képezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában