Helyi közélet

2015.10.17. 09:04

Szakolyban megalakult az önkéntes települési mentőcsoport

Szakoly - Húsz fővel megalakult Szakolyban a települési mentőcsoport pénteken, miután sikeres rendszerbeállító vizsgát tettek. Év végéig további településeken is hasonló önkéntes szervezetek jönnek majd létre.

Szakoly - Húsz fővel megalakult Szakolyban a települési mentőcsoport pénteken, miután sikeres rendszerbeállító vizsgát tettek. Év végéig további településeken is hasonló önkéntes szervezetek jönnek majd létre.

A 2014. évben a megye valamennyi járásában létrejöttek a járási mentőcsoportok. Ezzel a 13 mentőcsoporttal, összesen 14-re emelkedett azoknak az önkéntes szervezeteknek a száma, akik – elsősorban a megyében – élő lakosság és az itt található anyagi javak mentése érdekében vethetőek be. A 14 szervezetben összesen 507 fő készült fel különböző beavatkozások elvégzésére. Ezek az önkénteseket tömörítő csoportok a katasztrófavédelemmel együtt, annak irányításával alkalmazhatóak védelmi, kárelhárítási, mentési munkákra. A megye elsősorban az ár- és a belvizek hatásai által veszélyeztetett, így a csoportok az alapvető vízkár-elhárítási szakterületi minősítéseket szerezték meg, de a „Szamos” Csengeri Járási Mentőcsoport és a Nyír Mentőcsoport árvízi és vízi mentési, továbbá a Nyír Mentőcsoport keresőkutyás szakterületi minősítéssel is rendelkezik.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság célja, hogy a 2015. évben 54 településen állítson a lakosság szolgálatába önkéntes települési mentőcsoportokat, ezzel a települések önmentő képessége és a közbiztonsága is javuljon.

E felkészítés sorozat első helyszínének adott otthont Szakoly település, ahol 20 fős egység látott el szimulált helyzetben védekezési feladatokat. Mivel a település leginkább belvíz által veszélyeztetett, így a mentőcsoport az alapvető vízkár-elhárítási tevékenység szakterületi minősítés megszerzését tűzte ki célul.

Az önkéntes mentőcsoport gyakorlata riasztással indult, melyet követően elméleti felkészítésen kellett megjelenniük az önkénteseknek. Ennek keretében ismertetésre kerültek a katasztrófavédelmi és a polgári védelmi rendszer alapelemei, a polgári védelmi kötelezettséggel összefüggő jogok és kötelezettségek, a veszélyeztető hatások és ehhez kapcsolódó lakosságvédelmi feladatok. A felkészítés munka- és balesetvédelmi oktatással zárult.

A gyakorlati részben a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei által irányított feladatok során nyúlgát, bordás megtámasztás és buzgár elfogó medence építését, valamint szivattyúzási feladatokat láttak el. Az önkénteseknek be kellett bizonyítaniuk, hogy képesek ideiglenes védművek kiépítésére, szivattyú telepítésére, logisztikai feladatok ellátására.

A gyakorlat végeztével a minősítő bizottság értékelte a látottakat és a megyében első alkalommal létrejött települési mentőcsoport sikeresen szerezte meg a célul kitűzött minősítést, melyet követően az önkéntes állomány ünnepélyesen esküt tett.

Szakoly település önkéntesei bizonyították, hogy a településükért tenni akaró állampolgárok hatékonyan képesek a mentési feladatokban részt vállalni.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság és alárendelt szervei várják azon lakosok jelentkezését, akik részt tudnak és részt kívánnak vállalni saját környezetük védelmében. Kérjük, hogy jelentkezési szándékukat az önökhöz legközelebb eső hivatásos tűzoltó-parancsnokságon vagy katasztrófavédelmi őrsön jelezzék.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában