Helyi közélet

2015.10.27. 12:29

Találkozott Tyereskovával

Nyíregyháza - Albert Antalné még reggeli előtt megfejti a Kelet keresztrejtvényét.

Nyíregyháza - Albert Antalné még reggeli előtt megfejti a Kelet keresztrejtvényét.

Kötegnyi kivágott újságcikk kíséretében érkezett szerkesztőségünkbe Albert Antalné. Tősgyökeres nyíregyháziként hamar olvasója lett napilapunknak, és bárhová sodorta a megyében, mindig hűséges maradt hozzá. Férje 37 éve hunyt el, viszont rengeteg pedagógiai és közéleti témájú írás őrzi az emlékét.

– Baktalórántházi tanulmányi felügyelőként, a járási művelődési osztály vezetőjeként, pedagógusként sokat publikált. Íme, a Szabolcs-Szatmári Néplap 1956. áprilisi melléklete, ebben is olvasható Albert Antal cikke – mutatja Julianna. Aztán a lapozgatás, a tallózás közben előkerül a Kelet-Magyarország 1973. december 24-i, ünnepi száma, melyben Páll Géza Minden nap cselekedni címmel írt portrét immár róla. Az alcím: Egy szabolcsi tanítónő a moszkvai béke-világkongresszusról.

„Találkoztam az egyetlen női űrhajóssal, Tyereskovával, Dolores Ibarurival, Allende elnök özvegyével. Részt vettem egy irodalmi esten, ahol kiváló szovjet írók, Szimonov, Polevaj és mások voltak a beszélgető partnereink. Be is írták a nevüket a könyvembe, amit hazai is hoztam” – sztorizott Albert Antalné, aki 1992-ben ment nyugdíjba. Három gyermekük van (István, György és Márta), hét unokájuk és négy dédunokájuk. Jóformán a Kelet-Magyarország is családtagnak számít.

– Hajnalban kézbesítik a friss lapszámot. Még reggeli előtt megfejtem a keresztrejtvényt. Aztán amikor átolvasom, odaadom a szomszédasszonyomnak. Érdekel a levelezési rovat, sokallom a sportot, keveslem az iskolák háza tájáról érkező információt. Igenis be kell mutatni a sikeres tanítványokat és a pedagógusokat – jegyezte meg a nyíregyházi Könyök utcai iskola egykori (1982-1992) igazgatója.

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában