Helyi közélet

2015.10.21. 09:42

Zárt vécéajtókkal vár Sóstó?

Nyíregyháza, Sóstó - Az októberi hónap folyamán több tudósítás jelent meg különböző médiacsatornákon, köztük az Önök portálján is a Sóstó fejlesztési projekt legújabb eredményeiről. Örömmel értesülhetett belőlük a lakosság arról, hogy a tervezetteknek megfelelően befejeződtek a beruházások, és eredményeiket birtokba vehetik az odalátogatók - írja olvasónk.

Nyíregyháza, Sóstó - Az októberi hónap folyamán több tudósítás jelent meg különböző médiacsatornákon, köztük az Önök portálján is a Sóstó fejlesztési projekt legújabb eredményeiről. Örömmel értesülhetett belőlük a lakosság arról, hogy a tervezetteknek megfelelően befejeződtek a beruházások, és eredményeiket birtokba vehetik az odalátogatók - írja olvasónk.

A csapadékos őszi hétköznapok után az elmúlt hétvégén kirándulást tettünk Sóstóra, kíváncsian az új létesítményekre. Felfedező utunkat a Vadaspark melletti játszótéren kezdtük unokáim kívánságára, akik már jónéhány vidám órát töltöttek ott a kiválóan kialakított, igazi gyermekparadicsomban. Sajnos az örömbe üröm vegyült, mégpedig 7 éves unokám számára igazi traumát jelentő. Ugyanis mintegy háromnegyed órás aktív és önfeledt játék után lélekszakadva rohant, hogy neki bizony WC-re kell mennie, még pedig nagydologban és sürgősen. Nosza, semmi gond, irány a korábban már megtapasztalt és kiváló higiéniés körülményei miatt bizalmunkat feltétel nélkül élvező toalett. Sajnos zárt ajtókat találtunk. A gyermek nem volt hajlandó a bokrokban elvégezni a dolgát, de a természeten úrrá lenni nem tudott, és megtörtént a baj. Szégyen szemre a nadrágba került a csomag, a gyermek lelkébe pedig a mérhetetlen szégyenérzet.

Biztos, hogy egy életre megmaradó élményt okozott számára az az érthetetlen körülmény, hogy a családokat vonzó, már jó hírnevet szerzett szabadidős létesítmény vasárnap még időszakosan – pl. 9-17 óráig - sem tartja nyitva az illemhelyet. Véleményem szerint muszáj lenne erre a problémára érdemi, kulturált megoldást találni, mert a környékbeli vendéglátó helyeknek nem tisztük és feladatuk e hiányosság pótlása. Igaz el sem utasítottak, amikor a „csomaggal” terhelt gyermeket végül is az Aquariusban sikerült tisztába tennem. Talán mondanom sem kell, hogy még sem volna célszerű annak a köztudatba kerülése, hogy kockázatos a játszótér látogatása e hiányzó alapvető egészségügyi szolgáltatás híján. Erre egyébként nemcsak a játszó gyermek, hanem az őt felügyelő felnőttek miatt is szükség lenne.

Mivel nem akartam a többi unokám örömét elrontani, sőt a kis kárvallottat is szerettem volna megvigasztalni, nem menekültünk haza az eset után, hanem végig látogattuk a kondiparkot, az új csónakházat, a felújított szigetet is. Végül a tó parti fenyvesben újonnan épített játszótérre mentünk, kipróbálni az ott kínált élményeket. A játékra vágyó igen nagyszámú gyermeknek sok örömöt nyújtott. Különösen a szabadtéri társasjáték kötötte le sokáig őket. Sajnos WC itt sem volt, így okulva az előző esetből, a lehetőségtől rövidebbre szabtuk a szórakozást.

További hiányosságként kell megemlítenem, hogy a fenyvesbe épített játékok közötti terület tele van gyökércsonkokkal, ami igen balesetveszélyes. Az ott játszó sok gyermek szinte mindegyike elesett legalább egyszer, miközben egyik játszó helytől a másikig szaladt. Tisztelettel kérem az erre illetékestől, hogy a hegyes és általában kb. 10-15 cm-es csonkokat távolítsák el, valamilyen tereprendezési eljárással tegyék balesetmentessé a talajt, addig, amíg az eddigi horzsolásoknál komolyabb sérülést nem szenved valamelyik önfeledten játszó, gyanútlan gyermek, vagy megbotló és szerencsétlenül eső felnőtt.

A másik komoly egészségügyi veszélyt jelentő dolog, hogy nincs tiltó tábla a játszótérre vonatkozóan a kutyák jelenlétére. Ez már a város valamennyi játszóterére be lett vezetve. Mi indokolhatja vajon itt a kivételt? El kellene viszont egy ivókút, talán a focipálya mellé.

Nos, ugyan úgy tűnhet, hogy már megint egy mindent csak kritizálni tudó nagyi okoskodott e néhány fenti sorban. Ezúton is elnézést kérek a hiányosságok észrevételezéséért. Ugyanakkor köszönetet mondok magam és családom – talán még sok polgártársam – nevében a szép, hasznos létesítmények megvalósulásáért, melyek jól szolgálhatják majd a családok aktív kikapcsolódását, együttes, örömökben bővelkedő élményeik gyarapodását.

Kérem a Tisztelt Szerkesztőséget, hogy olvasói levelemet szíveskedjenek közzé tenni akkor is, ha arra csak valamelyik későbbi (de a témát illetően belátható határidejű) lapszámukban van lehetőség.

- Kőhegyi Péterné, nyíregyházi nagymama -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában