Helyi közélet

2015.11.12. 15:43

17 dolog, amit soha nem szabad megosztanod másokkal

Időnként teljesen elkerülhetetlen, hogy ne osszuk meg néhány tisztálkodási eszközünket a közvetlen családtagjainkkal vagy a legjobb barátainkkal. Pedig igazán nem kellene.

Időnként teljesen elkerülhetetlen, hogy ne osszuk meg néhány tisztálkodási eszközünket a közvetlen családtagjainkkal vagy a legjobb barátainkkal. Pedig igazán nem kellene.

Kölcsönadjuk a hajkefénket a legjobb barátnőnknek, közös szappant használunk a kedvessel, elkérjük az öcsi körömcsipeszét. Bár egészen ártalmatlannak tűnik, mégis sokkal könnyebben lehetnek bőr- illetve egészségügyi problémáink, ha megosztjuk a személyes tisztálkodási eszközeinket másokkal. Összeszedtünk 17 dolgot, amit SOHA nem lenne szabad közösen használnunk másokkal.

1. Szappan

Öntisztító, mi? Hát nem. Minden egyes használat után a bőrödről lehámló organizmusok borítják be a szappant. Ezek lehetnek ártalmatlan bacik, de egészen komoly kórokozók is. A szappan alapvetően sem egy nagy baktérium-gyilkos, sőt, ha vizes szappantartóban áll, akkor a nedvesség miatt valóságos baktériumtenyészetté válik.

2. Törölköző

Kicsit fura a szaga? Az bizony baktérium, gomba és penész. A törölköző is simán baktériumtenyészetté válhat, főleg, ha nedves, párás fürdőszobában van kiterítve. A szennyezett törölközők gombás fertőzéseket terjeszthetnek és pattanásokat is okozhatnak. Elvileg négy használat után ki kellene mosni a törölközőt.

3. Fürdőpamacs

Mivel két használat között soha nem szárad ki igazán, így a gombák nagyszerűen tudnak benne szaporodni. Egy elfertőződött fürdőpamacs pattanásokat, körömgombát és sömört is okozhat.

4. Borotva

A pengék alatt összegyűlnek az elhalt hámsejtek és a baktériumok, így minél többen használják, annál nagyobb a fertőzése esélye. És mivel a borotvával könnyen megvághatjuk magunkat, vér útján terjedő betegségeket is könnyebben elkaphatunk.

5. Körömcsipesz

Még akkor is, ha tiszta, egészséges körmű emberrel használunk közösen egy körömcsipeszt, könnyen elgombásodhat a körmünk.

6. Szemöldökcsipesz

Akkor kell igazán odafigyelni a szemöldökcsipesz tisztaságára, ha egy-egy benőtt szőrszálat szeretnénk eltávolítani. A megsérül a bőrfelület, vér útján terjedő betegségeket kaphatunk el.

7. Bármi, amit tégelyben árulnak

Minden egyes alkalommal, amikor belenyúlunk a tégelybe, újabb kórokozókat juttatunk bele, onnan pedig rákenjünk a bőrünkre.

8. Orrszőrnyíró

Nem túl guszta dolog bármi olyat használni, ami korábban valaki másnak az orrlyukában volt, ezzel is csak a baktériumokat terjesztjük.

9. Hajvágó

Hacsak nincs rendesen fertőtlenítve, nem szerencsés más után használni a hajvágót. Nagyobb eséllyel alakulhat ki szőrtüszőgyulladás vagy pattanások.

10. Izzadásgátló és dezodor

Épp a hónalját kenegette vele valaki más. Fertőzést okozhat.

11. Ajakápoló

A baktériumok a nyálkahártyán át bejuthatnak a vérkeringésbe, az ajkak pedig tele vannak apró vérerekkel. Ennél könnyebben már el sem lehet kapni egy jó kis herpeszt.

12. Habkő

A habkövek a szó szoros értelmében tele vannak a lábról származó elhalt hámsejtekkel. Egészen könnyen szedhetünk így össze lábgombát vagy alakulhatnak ki szemölcsök a bőrfelületen.

13. Fogkefe

Még ha alaposan le is öblítjük a fogkefét fogmosás után, akkor is rengeteg baktérium marad a sörtéken, melyek aztán tovább szaporodnak. A saját bacijainktól semmi bajunk nem lesz, másétól viszont már sanszos, hogy igen.

14. Fogkrém - de nem egészen

Közel sem olyan veszélyes, mint a közös fogkefehasználat, de valamennyi kockázatot rejt magában, hogy ha a fogkrém hozzáér a fogkefe sörtéjéhez. Szintén baktérium-szállító lehet.

15. Fülbevalók

Vérben keletkező fertőzéseket kaphatunk el, ha csak nem fertőtlenítjük le az ékszert mielőtt betesszük a fülünkbe.

16. Papucs

Ha egy vadidegen koszos papucsát sem vennéd fel, akkor a cimborádét sem kellene. Nincs is könnyebb módja, mint hogy összeszedjünk egy fincsi kis lábgombát.

17. Fülhallgató

A fülhallgató szintén baktériumtenyészet. A fülzsírban elszaporodó baktériumok fertőzéseket okozhatnak.

Forrás: Buzzfeed

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában