Helyi közélet

2015.11.04. 15:43

59 éve szenvedtek mártírhalált a záhonyi katonák

Záhony - Az egyoldalú szovjet harci cselekmények következtében öt magyar katona szenvedett mártírhalált 1956. november 4-én Záhonyban.

Záhony - Az egyoldalú szovjet harci cselekmények következtében öt magyar katona szenvedett mártírhalált 1956. november 4-én Záhonyban.

A megszálló szovjet hadsereg egységei 58 évvel ezelőtt Záhonyban is áldozatokkal járó erődemonstrációt tartottak. A tüzérlaktanyában a megszokott napi tevékenységüket folytató katonákat annak ellenére vették felszólítás nélkül tűz alá, hogy azok fehér ruhadarabokkal jelezték békés szándékukat. A mintegy 20 perces lövegtűz során 29 magyar katona szenvedett súlyos sérülést, öten pedig életüket vesztették a támadás során.

A mártírhalált szenvedett áldozatok: Kocsány Imre őrvezető (23 éves), Lengyel József szakaszvezető (25), Stiegelmayer Géza hadnagy (25), Torjai Gyula főhadnagy (24), Virág Ferenc honvéd (21).

Tiszteletükre 1990-ben a laktanya falán emléktáblát leplezett le Für Lajos akkori honvédelmi miniszter. A záhonyi önkormányzat, a helyi intézmények és civil szervezetek minden évben megemlékezést tartanak az emléktáblánál.

- Katona Dávid -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában