Helyi közélet

2015.11.25. 12:55

Amikor a falu első embere az utolsók közt kullog fizetés tekintetében

Nyíregyháza, Balsa – "Végre vállalhatunk másodállást, hogy fenn tudjuk tartani az életszínvonalunkat? Ó, ez remek! De ennyi teendő mellett mikor és hogyan? Vajon árt vagy használ egy településnek, ha a vezetője egyéb elfoglaltságai miatt kevesebbet törődik majd vele?"

Nyíregyháza, Balsa – "Végre vállalhatunk másodállást, hogy fenn tudjuk tartani az életszínvonalunkat? Ó, ez remek! De ennyi teendő mellett mikor és hogyan? Vajon árt vagy használ egy településnek, ha a vezetője egyéb elfoglaltságai miatt kevesebbet törődik majd vele?"

Nagy érvágás volt a tavaly ősszel végrehajtott radikális „fizetéscsökkentés” a kistelepüléseket vezető polgármesterek számára. Sok helyen a falu első embere szinte az utolsók között kullog azóta a javadalmazás tekintetében, a hasonlóan felelősségteljes munkakört betöltők táborában.

Ezen az igazságtalanságon szerettek volna változtatni az indítványozók, akik azt javasolták, hogy a polgármesteri illetményt a helyi képviselő-testület az önkormányzat saját bevételei terhére maximum 30 százalékkal megemelhesse. Azt is szorgalmazták, hogy külön díjazás járjon az 1500 fő alatti települések vezetőinek a közfoglalkoztatással kapcsolatos szervezési, koordinálási és ellenőrzési feladatok ellátásáért, valamint szabadon vállalhassanak másodállást, ha idejük és erejük engedi.

Az érintett polgármesterek egyik szeme nevetett, a másik sírt a fülsimogató javaslatcsomag hallatán, ugyanis a napnál világosabb volt, hogy a várva várt „bérkorrekciót” képtelenség lesz végrehajtani a településük szűkös költségvetéséből. A vitán felvetődött, hogy az illetményt az államkassza terhére emelhessék meg a testületek. A módosító indítványról december elején szavaz az Országgyűlés.

Megkérdeztünk néhány megyénkbeli településvezetőt, díjaznák-e a plusz díjazást, és miként látják azt megvalósíthatónak.

Nap mint nap a topon

– Senki sem szereti, ha a zsebében turkálnak, de annyit mondhatok: jelenleg kevesebbet keresek, mint öt évvel ezelőtt, pedig az élet cseppet sem lett olcsóbb – mondta el érdeklődésünkre Somogyi Szilvia, aki immár egy évtizede élvezi a választópolgárok bizalmát Balsán.

– A törvény rengeteg feladatot és óriási felelősséget ró a településvezetőkre. A legapróbb hiba, mulasztás is milliókba kerülhet, hiszen eleshetünk egy-egy pályázati forrástól, avagy tekintélyes büntetéseket fizethetünk.

– Topon kell lennünk nap mint nap: szervezni, koordinálni, tárgyalni, utazni, aláírni, tartani a határidőket… – sorolja a polgármester, aki harmadik gyermekeként tekint Balsára. – Végre vállalhatunk másodállást, hogy fenn tudjuk tartani az életszínvonalunkat? Ó, ez remek! De ennyi teendő mellett mikor és hogyan? Vajon árt vagy használ egy településnek, ha a vezetője egyéb elfoglaltságai miatt kevesebbet törődik majd vele?

– Mi, kistelepülési polgármesterek semmi mást nem várunk, mint azt, hogy tisztességes és áldozatos munkánkért korrekt javadalmat kapjunk az államtól – summázta Somogyi Szilvia.

Ugyanazért duplaannyit?

– A falu első embere egykor rangjához és felelősségéhez méltó fizetést kapott. Ehhez képest most… – nyilatkozta egy névtelenséget kérő polgármester. Elmondta: a „bércsökkentés” óta havi 100 ezer forinttal kevesebbet visz haza, az iskolaigazgató, óvodavezető fizetése messze lekörözi az övét, holott a feladat- és felelősségkörük messze nem azonos. – Az sem igazságos, hogy az alig több mint 1500 lelkes települések vezetői közel félmilliót keresnek, pedig a tennivalók ugyanazok. Ha állami keretből kivitelezhető, hogy újra méltó megbecsülést kapjunk, örömmel vesszük!

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában