Helyi közélet

2015.11.17. 18:57

Diákok segítenek diákokat

Nyíregyháza - Az alapítvány a hátrányos helyzetű, de tehetséges tanulók támogatását tűzte ki céljául.

Nyíregyháza - Az alapítvány a hátrányos helyzetű, de tehetséges tanulók támogatását tűzte ki céljául.

Bár távoli országból érkeztek a vendégek kedden a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolába, azonban most mégsem kellett olyan sokat utazniuk. A látszólagos ellentmondás titka az, hogy a Norvégiában élő Ingrid Schitz Thobro és Karoline Rysst Pettersen a budapesti Semmelweis Egyetem orvostudományi karán tanulnak, s így a fővárosból utaztak el Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyére. A két szőke leány nem jött üres kézzel, pénzadományt hoztak a zenei tagozat, a tánctagozat és a képző- és iparművészeti tagozat 6-6 növendéke számára.

Mindketten tagjai ugyanis a Diákok Segítenek Diákokat (Students Helping Students, SHS) elnevezésű nemzetközi szervezetnek, ami a hátrányos helyzetű, de tehetséges tanulók támogatását tűzte ki céljául.

A nyíregyházi középiskola diákjai műsorral készültek a vendégek fogadására. Azzal már csak a bemutató előtt szembesültek, hogy éppen ők azok a kiválasztott diákok, akik az adományból részesülnek, egy kisebb összeget majd tanulmányaikra fordíthatnak. A pénzből ugyanis a pedagógusokkal történő egyeztetés után azt vehetnek, amire éppen a legnagyobb szükségük van: ez lehet például a hangszerhez pengető és húr, a fellépő ruhának egy kiegészítő kelléke, de akár be is fizethetik egy tervezett nyelvvizsga díjára.

A művészeti szakközépiskola dísztermében mutatkoztak be a táncosok és a zenészek, a képzőművészek alkotásait pedig a kiállítótérben tekintették meg a norvég vendégek. A műsor után arról faggattuk őket, szerintük jó helyre került-e az adomány.

– Nagyon tehetségesek a fiatalok, szinte már profi szinten táncolnak és zenélnek. Úgy gondoljuk, nagyon jó helyre került a pénz, hiszen akik művésznek készülnek, azoknak mindig kell valamire költeniük, legyen szó hangszerről vagy festékről. Látszott a fiatalokon, hogy élvezik, amit csinálnak, s ez nekünk kívülállóként is jó érzés volt – válaszolta a delegáció vezetője, Ingrid Schitz Thobro, akitől azt is megtudtuk, hogy először vannak Nyíregyházán. Óhatatlanul is felvetődött a kérdés: Hol hallottak akkor erről a középiskoláról, hogyan kerültek kapcsolatba vele?

– Az intézmény egyik pedagógusával, Zsák Judit tanárnővel több évvel ezelőtt ismerkedtem össze, jó kapcsolat alakult ki közöttünk, s ő sokat mesélt az iskoláról, az itt tanuló diákokról. Végül innen jött az ötlet, s a látottak meggyőztek arról, jól döntöttünk, hogy most ide hoztunk támogatást, ugyanis magyar és román diákokat támogatunk a 2006-ban létrehozott SHS Alapítvány révén.

Megkérdeztük a két egyetemistát arról is, hogyan érzik magukat Magyarországon, milyen az összkép a magyarokról?

– Jól érezzük magunkat, bár igaz, sokat kell tanulnunk. A legnagyobb gond, hogy a magyarok közül kevesen beszélnek angolul, mi meg – sajnos –, nem beszélünk magyarul – mondta Karoline Rysst Pettersen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában