Helyi közélet

2015.11.10. 14:12

Hulladékfal a Tiszában

Zsurk - Amit a forrásnál a patakba engedünk, az akár a tányérunkra is kerülhet.

Zsurk - Amit a forrásnál a patakba engedünk, az akár a tányérunkra is kerülhet.

Több méter magas, hulladékkal csipkézett fal az iszapban; erre a rendkívüli képződményre bukkantak a nyár végén lelkes önkéntesek, amikor saját építésű hajóikkal eveztek a Tiszán. Nem csoda, hogy szúrta a szemüket a látvány, hiszen éppen szemetet szedtek a folyón. A szívszorító képződményre a Tisza felső szakaszán, Zsurk község előtt, egy Tisza-kanyarban bukkantak rá expedíciójuk során a Tiszai PET Kupa résztvevői, a PET-kalózok. Az áradások során számtalan hulladékfajta rakódott le iszappal keveredve, amiből egy szabályos hulladékfal jött létre, melyben a szakértők szerint közel egy évtizedes hulladékdarabok is megbújhattak.

Bárki okulhatott belőle

A napokban véget érő, a fővárosban megrendezett Ökoindustria kiállításon ezt a furcsa zsurki képződményt is megnézhették a látogatók. A bemutatón a szervezők az elmúlt évek egyik legsikeresebb civil környezetvédelmi kezdeményezése, a Tiszai PET Kupa hulladékgyűjtő expedícióját, küzdelmeit és kalandjait mutatták be az érdeklődőknek, azért, hogy mindannyian okuljunk abból, mi minden kerül modern életünkből a természetbe.

– A PET Kupa mint szemétszedő, hajós verseny, bár a nyáron ért véget, a munka most kezdődik csak igazán. Kiállítások, ismeretterjesztő előadások és rekordkísérletek valósulnak meg hónapról hónapra, melyek ráirányítják a figyelmünket élő vizeink állapotára. Ezeknek az akcióknak volt köszönhető a kiállítás is – mondta Búsi Lajos, a programot támogató Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság megbízott főigazgató-helyettese. – Célunk nem volt más, mint felhívni a figyelmet a Tisza szennyezésére és élő vizeink védelmének fontosságára. Mert nemcsak az óceánban vannak úszó szemétszigetek, hanem Szőke Szerelmünk, a Tisza vizében is. Amit a forrásnál a patakba engedünk, az egyszer eljut az ártereinkbe, az ivóvizünkbe, a világ óceánjaiba, onnan pedig… talán még a tányérunkra is – hívta fel a Kelet-Magyarország olvasóinak figyelmét a probléma súlyosságára Molnár Dávid Attila, a PET Kupa ötletgazdája.

 

Határon túlról érkező palackáradat

Hazánk természetes vizekben igen gazdag ország. A sok termálfürdő, a strandok, a csapból zubogó friss ivóvíz sokakat megnyugtat, de ha alaposabban szemügyre vesszük a térképet, kiderül, hogy ez a gazdagság nagyon ingatag lábakon áll. Folyóink egytől egyig határainkon túlról erednek, és hogy ez mekkora veszélyt hordoz magában, az jelzi, hogy a Tiszán az utóbbi évtizedekben rendszeressé vált az áradásokat kísérő PET, azaz műanyag pillepalack-áradat. A téli hónapokban felgyűlt hulladékot a tavaszi olvadékvizektől és esőtől megduzzadt folyó felveszi, átszállítja az országhatáron, majd az itteni ártérben, homokszigeteken rakja le. A felhalmozódott uszadék sok esetben milliós károkat okoz, miközben a Tisza teljes hosszán kár keletkezik a növény-, és állatvilágban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában